23948sdkhjf

Robotceller pakker mozzarellaosten

Robotlinje med fire celler pakker 25.000 ton mozzarella om året. Løsningen kan udbygges med en ekstra linje og tilkobling af en mobil transportrobot
Der er rift om mozzarellablokkene i kølediske verden over. Så meget, at Arla har omlagt sin produktion af gul ost på sit mejeri i Branderup til produktion af den verdenskendte bløde italienske ost.

Til at pakke og palletere Branderup-mejeriets 25.000 ton mozzarella om året har Arla og robotleverandøren Bila i fællesskab udviklet en automationsløsning med en robotlinje bestående af fire robotceller. En løsning, der i høj grad er inspireret af en lignende robotløsning, som Bila udviklede til Arla Rødkærsbros mozzarellaproduktion i 2014.

- Grundlæggende har vi kopieret alle de kloge ting, vi havde lavet på Rødkærsbro-projektet. Men løsningen til Branderup-mejeriet er faktisk mere omfattende end det første projekt, fortæller Bilas key account manager Claus Børresen om løsningen, der samtidig er fremtidssikret, idet Arla kan øge robotlinjens kapacitet fra de nuværende 4.500 kilo mozzarella i timen til 6.500 kilo via en ekstra linje, hvis koncernen senere skulle ønske det.

Speciel akkumuleringsløsning
Som det er i dag, består løsningen af fire robotceller – to genbrugsrobotter fra den tidligere produktion og to nye robotter fra producenten Kawasaki.

Den første robot ilægger mozzarellablokkene i dybtrækker med efterfølgende vakuumpakning i folie samt vægttjek. Herefter flyttes de vakuumerede oste på rullebånd via trykløs akkumulering hen til den anden robot, som palleterer ostene i plastkasser, hvorefter kasserne køres på køl.

Efter fem dages køl tager robotterne fat igen. Robot nummer tre depalleterer ostene og placerer dem på rullebånd, så hver enkelt pakning kan blive vejet endnu en gang. Til sidst palleterer den sidste robot pakningerne direkte på paller, der afslutningsvist emballeres.

Den trykløse akkumulering er en fælles Arla- og Bila-opfindelse, som sikrer, at ostene ikke får trykskader.

Skalerbarhed afgørende
Ifølge Arla Branderups logistikchef Michael Schlosser Johansen har det været et vigtigt parameter for Arla, at der en vis mængde skalerbarhed i løsningen. Både i form af en ekstra linje og eventuelt en samarbejdende AGV-robot – automated guided vehicle.

- Vi skulle udvide kapaciteten på mozzarella. Her var det vigtigt for os at få en fremtidssikret løsning med udviklingspotentiale, da vi har god plads til at vækste i Branderup, har Michael Schlosser Johansen tidligere udtalt.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.071