23948sdkhjf

Retssag: Millioner på vej tilbage til slagterier

Men kun til kreaturslagterier - svineslagterier troede ikke på, at en sag kunne betale sig
Danske kreaturslagteriers sejr ved EU-Domstolen i en sag om uddannelse af tilsynsteknikere betyder, at slagterierne nu skal have omkring 10-12 millioner kroner retur fra Fødevareministeriet.

Samtidig går de danske svineslagterier glip af at få tilbagebetalt måske 75 millioner kroner, fordi svineslagteriernes advokater ikke troede på, at sagen kunne vindes ved EU-Domstolen.

Det vurderer advokat Hans Sønderby Christensen fra advokatfirmaet HjulmandKaptain, som har ført sagen for fem danske kreaturslagterier.

- Et slag på tasken vil være, at myndighederne uberettiget har opkrævet 60-80 millioner kroner i årene 2006-2009, og med renter løber det op i omkring 100 millioner kroner. Men kun måske 10-12 millioner gælder kreaturslagterierne - svineslagteriernes advokater mente ikke, at der var grundlag for en sag, så de stod af søgsmålet, fortæller Hans Sønderby Christensen.

- Det er både advokaterne og svineslagterierne garanteret godt trætte af i dag, tilføjer han.

Nye sager måske på vej

Den komplicerede sag handler i korte træk om, at Fødevarestyrelsen fra 2006 og frem til sagsanlægget i 2009 pålagde slagterierne at betale for uddannelsen af de tilsynsteknikere, der bistår dyrlægerne i kødkontrollen på slagterierne. Da sagen begyndte, stoppede styrelsen med at uddanne flere teknikere.

EU-Domstolen har fastslået, at myndighederne ikke kan opkræve penge for uddannelse af medarbejdere, som ikke helt konkret står ude på slagterierne og hjælper med tilsynet. Men ifølge Hans Sønderby Christensen har styrelsen helt generelt skubbet mange af sine udgifter videre til slagterierne - også udgifter vedrørende medarbejdere, som ikke har været ude på slagterierne og altså ikke direkte har haft med kontrolarbejdet at gøre.

Advokaten peger også på, at mange andre udgifter, som Fødevarestyrelsen har pålagt slagterierne, nu skal kigges efter i sømmene som en konsekvens af dommen. Desuden forventer han, at der kommer en sag om, at staten skal betale slagteriernes sagsomkostninger i den aktuelle sag - et beløb, som meget vel kan løbe op i flere millioner kroner, oplyser han.




Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126