23948sdkhjf

Danske virksomheder får hjælp til tang

Fire danske virksomheder vil udnytte rødtang som stabilisator i is og fyldt chokolade - og så skal der måske fremstilles en tang-proteindrik.
Når danske virksomheder i dag udvinder bestemte ingredienser fra tang til brug i forskellige fødevarer og forbrugerprodukter, går adskillige værdifulde stoffer til spilde

I et nyt projekt vil DTU Fødevareinstituttet bruge sin ekspertise indenfor tangforskning i et samarbejde med de fire danske virksomheder GEA, CP Kelco, Nordisk Tang by Endelave Seaweed og Third Wave Nutrition.

Formålet er bedre at udnytte de værdifulde stoffer i tang og dermed at opnå et større afkast.

Bedre udnyttelse af rødtang
Danske CP Kelco er en af verdens største producenter af carrageenan – et tilsætningsstof, der bruges som stabilisator og fortykningsmiddel i alt fra kakaomælk og kødprodukter til tandpasta og ansigtscremer. Men når virksomheden udvinder carrageenan fra den importerede rødtang Eucheuma spinosum, går værdifulde proteiner, naturlige farvestoffer og antioxidanter til spilde i restproduktet.

DTU Fødevareinstituttet og CP Kelco har i laboratoriet udviklet en metode til at udvinde både proteiner og farvestoffer fra tangen, hvilket nedbringer andelen af produktionsspild. Projektet vil videreudvikle metoden til kommerciel brug.

Virksomheden GEA, som er projektpartner og specialist i spraytørring, vil undersøge, hvordan det udvundne protein tørres mest skånsomt.

Projektet vil også udvikle udvindingsmetoder for den proteinrige rødtangart, Palmaria palmata, som kan dyrkes i danske farvande, men som pt. bliver importeret fra udlandet af en anden partner i projektet, Nordisk Tang by Endelave Seaweed. I forsøg i laboratoriet har det været muligt at udvinde 70% af tangens proteinindhold.

Carrageenan alternativ fra dansk tang
I projektet vil DTU Fødevareinstituttet desuden samarbejde med CP Kelco om at udvikle udvindingsmetoder for et carrageenlignende produkt fra tangarten Furcellaria lumbricalis – en rødtang, som kan høstes i Østersøen. Stoffet furcellerans funktionelle egenskaber giver f.eks. is og fyldte chokolader en bedre konsistens, end når carrageenan anvendes som stabilisator.

I denne del af projektet vil fokus også være på at udvinde andre værdifulde stoffer som protein, farvestoffer og antioxidanter.

De proteiner, som projektet udvinder fra de tre tangarter, vil forskerne studere nærmere for at se, om det er muligt at bruge proteinerne i produktion af fødevarer og foder – f.eks. i proteindrikke fra projektpartner Third Wave Nutrition.

Projektet har modtaget mere end syv millioner i støtte fra statens udviklingsprogram for fremme af bæredygtige initiativer, GUDP.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096