23948sdkhjf

Ny makrelfabrik fremtidssikrer Sæby Fiske-Industri

Kun en del af 13.500 ekstra kvadratmeter skal bruges i første omgang
Byggeriet af en ny makrelfabrik hos Sæby Fiske-Industri i Nordjylland vil ikke bare give mulighed for at skrue op for produktionen efter sommerferien, når projektet til cirka 200 millioner kroner er færdigt.

Det vil også give plads til yderligere to produktions-udvidelser i årene, der kommer, for i første omgang bliver kun en del af de 13.500 ekstra kvadratmeter taget i brug. Fabrikken er således i høj grad med til at fremtidssikre Sæby Fiske-Industri, konstaterer direktør Henrik Mikkelsen.

I den kæmpestore produktionshal er den første af tre produktionslinjer godt i gang med at blive installeret, mens pladsen ved siden af indtil videre bare er i venteposition.

- Vi øger produktionen, efterhånden som vi kan få solgt flere makreller, siger direktøren, som ikke lægger skjul på, at der ikke er tale om en god forretning, før produktionslinje nummer to kommer i gang. Den nye fabrik er ganske enkelt ikke økonomisk rentabel med kun én linje.

Store klumper

Derfor er Henrik Mikkelsen og hans medarbejdere naturligvis godt i gang med at opsøge nye kunder, som typisk er store detailhandelskæder både herhjemme og på eksportmarkeder som England og Frankrig.

Produktionen på Danmarks eneste makrelfabrik har de seneste år svinget mellem 65 og 105 millioner dåser makrel om året, afhængig af efterspørgslen.

- Vi arbejder med salg i store klumper, så hvis vi mister en kæde - eller får en ny - er der tale om temmelig store udsving. Vi har kun ganske få kontrakter på under en million dåser, mens den største ligger på omkring 20 millioner dåser, nævner Sæby-direktøren.

Selv om den første linje på den nye fabrik egentlig ventes klar allerede omkring 1. juli, begynder prøveproduktionen ikke før 1. august.

- Der kommer en industriferie i de tre sidste uger af juli. Så der er ingen grund til at gå i gang i en uge og så lukke ned i tre uger, påpeger Henrik Mikkelsen.

- Og selv om vi kunne køre på fuld knald, ville der ikke være fisk nok; makrelsæsonen ligger jo i september-oktober. Vi regner med en indkøringsperiode på tre måneder, og så er vi oppe på fuld styrke i anden halvdel af november, tilføjer han.

Mere damp

Produktionen på den nye linje kommer naturligvis til at foregå med Sæby Fiske-Industris unikke afskindingsmetode, hvor makrellerne mister skindet ved hjælp af damp. I resten af verden bliver der brugt maskiner eller - de fleste steder - kaustisk soda og saltsyre.

- Vi brugte også selv kemikalier indtil for 18-19 år siden, hvor en tidligere kvalitetschef gik og eksperimenterede og testede og testede og testede - og fandt ud af, at det kunne da godt lade sig gøre med vand og damp.

- Det er lidt svært at forklare folk, at grunden til, at deres makrel har en lille afsmag, er, at den har været dyppet i afløbsrens - vores makrel lyder noget mere tiltalende, siger Henrik Mikkelsen.

Prisen for afskindingen med damp er, at 5-10 procent af skindet bagefter skal fjernes med håndkraft af fileteringsmedarbejderne. Til gengæld betyder den metode, at afskindingen er helt optimal.

- Når man gør det med en maskine, ryger der alt for meget fisk med af. Der er ikke lavet maskiner, som kan tage skindet af lige så godt som vores piger, konstaterer Henrik Mikkelsen.

LÆS det seneste Food Supply Magazine - GRATIS adgang
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063