23948sdkhjf

Laksen får skærpede kvalitetskrav

Opdræt af laks er blevet en mega-industri i Norge, og det er gået ud over fiskenes kvalitet. Derfor skal der nu strammes op på kravene til de norske opdrættere. Samtidig skal den danske forædlingsindustri være mere kritiske i udvælgelsen.
I Norge er der sket en enorm koncentration inden for lakseopdræt. Det er i dag megastore koncerner, og det går ud over laksekvaliteten, lyder kritikken:

- Det handler om hurtig vækst, det vil sige, at laksene skal vokse hurtigst muligt, og når de er syge, skal de komme sig hurtigt igen. Det giver overfede
laks, hvis kød bliver løst og slapt. Smagen bliver også markant forringet, siger Peter Bamberger, der er formand for Danmarks Fiskeindustri- og Eksportørforening.

Han oplyser over for Børsen, at der i EUregi foregår forhandlinger med de norske lakse-opdrættere med henblik på at skærpe kravene om kvalitet. Men den danske forædlingsindustri skal også være langt mere kritisk, når råvaren skal udvælges, påpeger han.

Kvaliteten af laksen er afgørende af den saltningsmetode, der anvendes. Godt 80 pct. af den røgede laks, der sælges i Danmark, er stiksaltet, det vil sige, at salt og vand sprøjtes ind i laksen, inden den bliver røget. Denne metode er med til at sikre et højere udbytte til producenten, eftersom laksen kommer til at veje mere, når der pumpes vand i den. I Danmark er der kun få producenter,der anvender denne metode.

Kilde: Dagbladet Børsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094