23948sdkhjf

- Jeg snakker meget, og det har efterhånden givet mig et stort netværk

Den bornholmske fødevareproducent Jørgen Toft Christensen laver både øl og pølser - og åbner snart et slagtehus
Selv om man bor på en afsides ø, kan man godt skabe vækst og udvikle sin fødevarevirksomhed.

Det har Hallegaard Gårdbutik og Pølsemageri på Bornholm bevist. Indehaver Jørgen Toft Christensen har udvidet med eget bryggeri og grøntsagsproduktion - og til efteråret åbner han Bormholms eneste multislagtehus.

I producerer primært spegepølser, men har startet Hallegaard Small Batch Brewery. Hvorfor? Og hvad er ambitionerne med bryggeriet?
Det er lidt ved et tilfælde, at vi startede vores egen ølproduktion. Der var flere restauranter på øen, der oplevede problemer med at få lokale øl, fordi de blev solgt til supermarkeder i stedet. Det blev jeg sur over, og så sagde en af mine medarbejdere, der selv er øl-nørd, at jeg da selv kunne starte op, og så gjorde vi det. Vi får produceret større mængder af øllen Hallegaard No.1 hos Svaneke Bryghus, og så eksperimenterer vi selv med mindre produktioner her på Hallegaard. Vi sælger kun til restauranter eller fra vores egen gårdbutik. Uanset om der er tale om spegepølser eller øl, så holder vi os fra større engrossalg.

Hvorfor er der brug for et multislagtehus på Bornholm?
Når man køber et superlækkert stykke hereford-kød fra Hammershus, så føles det ærgerligt at fortælle kunden, at det er slagtet på Sjælland. Der er intet i vejen med storproduktion, men vi skal huske at have en fortælling med om fødevareproduktionen. Vi kommer til at slagte alt fra kreaturer til fjerkræ, bisoner og lam. Aflivningen kommer til at foregå på marken, så vi undgår at stresse dyrene under transport. Det tog ikke mere end otte timer at få lokale restauranter og virksomheder til at investere 660.000 kroner i slagtehuset. Det siger noget om opbakningen til projektet.

Du samarbejder med alt fra Dyrenes Beskyttelse til Promilleafgiftsfonden og Teknologisk Institut. Hvordan skaber du de relationer, virksomhedens størrelse i betragtning?
Jeg er typen, der snakker meget, og det har efterhånden givet mig et stort netværk. Jeg håber ikke folk opfatter mig som en blærerøv, men hvis jeg brænder for noget, så snakker jeg meget om det, også når vi kun er i idéfasen. Jeg har en gammel ven, der arbejder for Dyrenes Beskyttelse, og han foreslog, at vores slagtehus bliver en del af Dyrenes Beskyttelses Velfærdsdelikatteser. Teknologisk Institut havde hørt om mine ideer om lufttørring og ringede og tilbød et videnstjek. Sammen har vi udviklet produktionen af lufttørrede skinker i en koldkrigsbunker

Du får mange ideer. Hvordan bliver de realiseret?
Jeg er også i gang med at beherske mig. Når man sætter gang i fem-seks nye produkter om året i en ret lille virksomhed, så handler det om ikke at investere for hårdt på et produkt, men i stedet starte langsomt op og se, om der er efterspørgsel. Det er lige meget, om det er lufttørrede skinker med en produktionstid på omkring to år, øl eller grøntsager. Man skal kunne lukke ned igen uden de store tab. Samtidig er det ikke nok med gode ideer. Man har også brug for dygtige medarbejdere og gode samarbejdspartnere til at føre dem ud i livet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078