23948sdkhjf

Mange tøver med at købe hygiejnisk design

Fødevarevirksomheder er interesserede, men indkøbsprisen afskrækker
Selvom der bliver talt meget om hygiejnisk design i fødevareindustrien, så halter det fortsat med lysten til at investere i hygiejnisk designede løsninger i de åbne systemer, eksempelvis transportbånd og lignende.

- I lukkede systemer, blandt andet produktion af mælk eller juice, har der længe været rigtigt godt styr på de hygiejnisk designede løsninger, støttet af blandt andet EHEDG-certificeringer. Men det halter gevaldigt, når vi taler om de åbne systemer, for eksempel transportbånd og lignende.

- Da jeg var maskinsælger, oplevede jeg mange gange, at der blev efterspurgt meget hygiejniske løsninger, men hvis prisen var bare 10 procent dyrere end den konventionelle, fik vi ikke ordren. Så er det jo ikke der, man investerer sine udviklingsressourcer, siger Hans Morten Henriksen, ejer af konsulentfirmaet Maskinsikkerhed ApS, der blandt rådgiver om hygiejnisk design af fødevaremaskiner.

Hans Morten Henriksen har også en fortid i både Arbejdstilsynet og Fødevarestyrelsen.

Det er især indkøbsprisen, som mange fødevareproducenter stejler over. Men selv om investeringer i hygiejnisk design ofte er dyrere, så kan der oftest spares en del på færre rengøringsomkostninger.

Hans Morten Henriksen vurderer, at hvis der for alvor skal sættes skub i udviklingen, skal myndighederne eller detailbranchen stille flere krav til fødevareproducenternes maskiner.

- Udfordringen er, at hygiejnisk design af fødevaremaskiner falder ned mellem to myndigheder, Arbejdstilsynet og Fødevarestyrelsen. Arbejdstilsynet er ikke gode til hygiejnisk design, men skal kontrollere om fødevaremaskinerne lever op til EU’s maskindirektiv, og Fødevarestyrelsen har primært fokus på selve fødevarerne og ikke maskinerne.

- Det betyder, at der er mange uhygiejniske maskiner, som ikke bliver bremset i myndighedskontrollen. Samtidig er fødevarebranchen fortsat så presset økonomisk, at der skal håndfaste krav fra detailbranchen eller myndigheder, før man investerer i rigtigt gode hygiejnisk designede løsninger, siger Hans Morten Henriksen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188