23948sdkhjf

Kamelmælk i Afrika bliver mere sikker med dansk viden

Dansk viden om mælkeproduktion og fødevaresikkerhed gør i et Danida-finansieret projekt afrikansk kamelmælk mere sikker at drikke
Kamelen kender de fleste danskere nok bedst fra feriefotos fra Saharaørkenen, men kameler er faktisk et almindeligt malkedyr i Afrika. De fleste kameler findes i Østafrika, og kamelmælk udgør op mod 9% af Afrikas samlede mælkeproduktion.

Det meste af mælken bliver solgt upasteuriseret. Derved er der risiko for sygdom på grund af bakterier i den ubehandlede mælk. Derudover går produktionskæden også glip af en ekstra indtægt fra et forarbejdet produkt som for eksempel mælk med længere holdbarhed eller et osteprodukt.

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet er i et femårigt Danida-finansieret projekt ved at udvikle den lokale ekspertise i fødevaresikkerhed og mejeriproduktion i Østafrika. Projektet skal gøre mælken mere sikker at drikke og gøre produktion af merværdiprodukter som for eksempel hytteost muligt.

Fødevaresikkerheden løftes
Hygiejnen i den afrikanske kamelmælksproduktion er mange steder på niveau med Danmark i midten af 1700-tallet. En del af projektet har derfor til formål at udbrede basale hygiejneprincipper som at vaske hænder grundigt og ikke malke syge dyr for at undgå bakterier i råmælken.

Kapacitetsbygning i Etiopien
Kamelmælk er forskellig fra komælk. Derfor kan teknologier fra produktionen af komælksprodukter ikke uden videre overføres til kamelmælksprodukter.

Forskere i projektet har for eksempel gjort det muligt at anvende en speciel osteløbe fra Chr. Hansen A/S til at fremstille ostemasse fra kamelmælk. Ostemassen kan direkte anvendes til fremstilling af forskellige former for frisk ost.

Forskere fra både Danmark og Afrika håber at kunne fortsætte forskningssamarbejdet om kamelmælk efter projektperiodens udløb.

Kilde: DTU

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172