23948sdkhjf

LED-lys giver besparelser hos frysehus

Den nordjyske kølevirksomhed Lundsøe Køl og Frys med hovedsæde i Svenstrup har foretaget en usædvanlig god investering.
Virksomheden lever af at levere 60.000 tons lagerplads om året med en temperatur på minus 25 grader, og kundelisten tæller blandt andre Iceberg Seafood i Hirtshals og Royal Greenland i Svenstrup.

Lundsøe Køl og Frys foretager løbende investeringer og har netop investeret i et nyt frysehus på Århus Havn og et robotsorteringsanlæg til afdelingen i Svenstrup:

- Konkurrencen inden for vores branche er hård, og vi er nødt til konstant at investere med henblik på at øge omsætning og nedbringe udgifter, forklarer ejerleder Søren Søe-Larsen.

Søren Søe-Larsen har desuden netop afsluttet et andet og lidt mere usædvanligt investeringsprojekt. 577 traditionelle lyskilder i form af lysstofrør og natriumlys er af energiselskabet SE blevet udskiftet til LED:

- Alle vores lyskilder er nu blevet udskiftet til LED, og det har ikke overraskende givet en meget stor strømbesparelse. Derudover har vi fået installeret intelligent styring, så lyset kun er tændt i de områder, hvor der er behov for det, fortsætter han.

Han siger supplerende, at lyset tidligere altid blev tændt om morgenen og slukket om aftenen. Men sådan er det ikke længere:

- Intelligente sensorløsninger, dørkontakter og porte sikrer, at lyset først tænder, når vi færdes i rummene, og slukker igen, når vi forlader dem. Vi har endda rum, der nu er zoneopdelte, så vi ikke tænder lyset unødigt i de zoner, vi ikke færdes i. Herved sparer vi en masse brændetimer, pointerer han.

Besparelsen hos Lundsøe Køl og Frys er på ikke mindre end 220.000 kilowatttimer om året, og det betyder, at den samlede investering på 380.000 kr. fratrukket tilskud på 105.000 kr. tjenes hjem på bare 1,6 år.

- En tilbagebetalingstid på bare 1,6 år og en årlig besparelse på knap 150.000 kr. er svær at konkurrere med, når jeg sammenligner med andre typer af investeringer. Nu kan jeg kun ærgre mig over, at jeg ikke har gjort det for mange år siden, siger han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094