23948sdkhjf

Unge har appetit på fødevareindustrien

Otte procent flere unge har valgt en uddannelse rettet mod fødevareindustrien i år end sidste år
I 2016 er der otte procent flere unge, der har søgt mod 14 udvalgte fødevareuddannelser end året før.

Det viser tal fra Undervisningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet,.

Det er især de tekniske erhvervsuddannelser som procesoperatør, rustfast smed og automatiktekniker, der tager i mod flere unge, mens de traditionelle faguddannelser som slagter og bager er stagneret eller falder.

Antallet, der er optaget på de videregående fødevareuddannelser, er faldet en lille smule.

Det er netop de tekniske kompetencer, som eksempelvis procesoperatører, der bliver efterspurgt blandt fødevarevirksomhederne.

Det viser en undersøgelse af fødevarebranchens kompetencebehov , som den selvejende institution Madkulturen har udarbejdet.

- Det er ingen hemmelighed, at det har været en udfordring at få flere unge til at vælge erhvervsuddannelser. Men jeg synes, der er sket et skifte inden for fødevareområdet. Flere unge har fået øjnene op for, at fødevarebranchen er et attraktivt karrierevalg, hvor der blandt er gode muligheder for beskæftigelse og udviklingsmuligheder, siger Ole Linnet Juul, branchedirektør i DI Fødevarer.

LÆS: Ny udgave af Food Supply Magazine her. 68 gratis siders magasin om fødevareindustrien

Kohberg opdaterer uddannelse

Traditionelt har fødevarebranchen haft en høj andel af ufaglærte medarbejdere, og i 2015 var omkring hver tredje medarbejder ufaglært.

Men det manuelle arbejde bliver i stigende grad erstattet af procesovervågning og automation. Derfor stiger kravene til medarbejdernes kompetencer.

- Fremtidens fødevareproduktion bliver mere avanceret. Medarbejderne skal kunne programmere maskiner, overvåge processer og vide hvornår de skal gribe ind. Det stiller øgede krav til medarbejdernes kompetencer. Kohberg er et godt eksempel på, hvordan man griber ind og satser på at få opkvalificeret af sine medarbejdere, siger Ole Linnet Juul.

For hos brødproducenten er det ikke længere nok, at være enten faglært bager eller operatør.

Derfor har Kohberg, sammen med DI Fødevarer, Fødevareforbundet NNF og EUC Lillebælt udviklet en bagerfaglig profil af procesoperatør-uddannelsen, som er særligt tilrettelagt for industribagerierne.

Industrien frygter fremtiden

Selv om langt de fleste fødevarevirksomheder i dag ikke har problemer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, så frygter mange de kommende år. 40 procent af virksomhederne, især de store virksomheder, svarer i Madkulturens undersøgelse, at de forventer at få sværere ved at rekruttere især tekniske og faglærte medarbejdere, ligesom knap hver femte virksomhed allerede i dag rekrutterer udenlandsk arbejdskraft.

Ønsker du at modtage Food Supply Magazine gratis, så skriv til food@nordiskemedier.dk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094