23948sdkhjf

Marel ser stort potentiale for automation i kødbranchen

Kravene til fødevareproducenterne stiger kraftigt i disse år – fra både kunder, forbrugere og myndigheder
I 2050 ventes Jorden at huse ni milliarder mennesker, og det vil betyde en kraftigt stigende efterspørgsel på kød og protein.

Umiddelbart betyder det kæmpefordele for den kødproducerende industri, men samtidig betyder det, at ressourcerne skal udnyttes bedre, end de bliver i dag – både hvad angår råvarerne og for eksempel vand og elektricitet.

Samtidig stiger forbrugernes og myndighedernes krav til fødevaresikkerhed, sporbarhed og viden om råvarens oprindelse.

- Det er de udfordringer, som fødevareproducenterne står overfor, udfordringer hvis løsning vil kræve en meget tættere dialog og samarbejde mellem fødevareproducenterne og deres maskin- og procesleverandører. Disse udfordringer kan kun løses via teknologi-, proces- og produktudvikling, som alle bliver helt centrale i jagten på fremtidens løsninger, forklarer Henrik Ladefoged, der er administrerende direktør hos Marel Danmark.

Effektiviteten skal øges

Og potentialet er enormt, mener man hos procesudstyrs-producenten Marel, der af samme grund længe har kigget mod Tyskland og den Industri 4.0-strømning, der løber gennem industrien syd for grænsen.
Det gælder kort sagt om at øge effektiviteten i hele værdikæden, hvis man vil være en succes på fremtidens fødevaremarked.

- Det er sådan i fødevarebranchen, at jo bedre man kan udnytte sin råvare, jo mere tjener man. Den samme torskefilet, der blev forarbejdet i 1980 sammenlignet med i dag, har nu en langt højere udnyttelsesprocent, og dermed får man mere ud af den enkelte fisk, forklarer Jesper Hjortshøj, der er manager for Strategy and Portfolio Global Innovation hos Marelog fortsætter:

- Og der er gigantiske gevinster at hente derude. De mest automatiserede er kyllingebranchen. Der ser man en masse personer stå og hænge kyllinger op i starten af processen, men så ser man egentlig ikke så mange, før man kommer ned til pakkeriet, men selv her er der stadig masser af muligheder for at automatisere og optimere.

- Vi kigger meget på, hvad man gør i andre brancher, og hvis man kigger på, hvor automatiseret et bryggeri eller et mejeri er, så har vi meget at lære i kødindustrien. Vi står overfor et enormt potentiale, siger Jesper Hjortshøj.

Spild skal minimeres

Som eksempel giver Jesper Hjortshøj kyllingeindustrien, hvor fileterne ofte sælges i pakker med en bestemt vægt.

Vejer kyllingerne for lidt, bliver forbrugeren snydt, og vejer de for meget, går slagteriet glip af indtjening, derfor er der stort potentiale i et system, der kan sikre, at kyllingefileterne skæres ensartet og pakkes med præcis den rigtige vægt.

Marel har derfor ikke blot lagt sin strategi an på at være leverandør af procesudstyr, men at følge udstyret gennem hele dets levetid hos kunden og dermed i højere grad være en system- og serviceleverandør.

Kræver tættere samarbejde

Løsningen er, ifølge de to Marel-chefer, et endnu tættere samarbejde mellem fødevareproducenten og udstyrsleverandøren – for det gælder om at se hele produktionen som en helhed.

- Som maskin- og procesleverandør har vi selv gennemgået en udvikling fra fokus på at sælge maskiner til fokus på at hjælpe med at optimere kundens samlede proces. Det er som regel det samlede output af løsningen, der er interessant og lønsomt. Vore kunders produktionsenheder bliver større og større, og der køres i flere skift. Produktivitet og oppetid kræver kloge forebyggende vedligeholdelsesprogrammer, og udviklingen indenfor sensorer vil muliggøre ‘kloge’ serviceløsninger, som advarer inden et potentielt nedbrud, og som kommer med anbefalinger under drift, forklarer Henrik Ladefoged, der ikke er i tvivl om, hvilken rolle Marel har i det setup.

- Vi skal placere nogle velovervejede bud på fremtiden. Vi skal være i stand til at løse de umiddelbare behov, som vores kunder har, og vi skal samtidig investere i udviklingsaktiviteter for at løse de fremtidige udfordringer, siger direktøren.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.468