- Madfolk skal bruge deres viden om roskildesyge
Mange spisegæster bliver syge trods markant stigning i viden om virus
- Meget tyder på, at de madprofessionelle har fanget budskaberne i oplysningskampagnen, men måske ikke har taget rådene helt til sig, lyder det fra hygiejneekspert i Fødevarestyrelsen Helle Eriksen.
Nye tal fra Fødevarestyrelsen viser, at i ni ud af ti fødevarevirksomheder har køkkenmedarbejderne helt styr på, hvordan norovirus smitter via maden. I 2013 var det kun cirka fire ud af ti.
Selv om niveauet af viden således er løftet markant, er det stadig roskildesyge, der oftest sender cafégæster, restaurantbesøgende eller cateringkunder hjem med et maveonde. Sidste år var norovirus årsag til næsten 40 procent af sygdomsudbrud fra fødevarer i Danmark. Mere end halvdelen skyldtes, at køkkenmedarbejdere har overført virus til maden.
Der skal gå to døgn
- Virksomhederne skal bruge deres viden i praksis, så de får helt klare aftaler for, hvordan medarbejderne skal håndtere roskildesyge. For eksempel er det vigtigt, at medarbejdere, der lige har haft roskildesyge, er meget omhyggelige med hygiejnen, når de håndterer spiseklare fødevarer, som salater, sandwich og smørrebrød, understreger Helle Eriksen.
De nye resultater viser også, at næsten alle virksomhederne forebygger smitte og sørger for, at syge medarbejdere ikke kommer i køkkenet. Men omkring hver fjerde af de kontrollerede fødevarevirksomheder med fremstilling af sandwich, salater og smørrebrød mangler procedurer for, at medarbejdere ikke håndterer spiseklare fødevarer i to døgn efter sygdomsophør.
Det fremgår desuden, at cirka halvdelen af virksomhederne ikke har retningslinjer for særlig grundig rengøring og desinfektion af lokaler og inventar, samt eventuelt kassation af fødevarer, når det opdages, at en medarbejder kan have overført smitte til fødevarerne.
- Rådene fra Fødevarestyrelsen lyder, at medarbejdere altid skal blive hjemme fra arbejde, når de er syge, og at virksomheden skal huske, at de stadig kan smitte, selv om symptomerne er væk. Derfor bør de ikke håndtere fødevarer i to dage efter symptomophør, hvor smitterisikoen er størst. Medarbejderne skal være ekstra omhyggelige med hygiejnen lige efter en omgang roskildesyge, også hvis familiemedlemmer eller bofæller er syge, siger Helle Eriksen.
Fødevarestyrelsens nye tal stammer fra 600 kontrol- og vejledningsbesøg i år hos blandt amdet bager- og slagterbutikker, restauranter, caféer og institutionskøkkener.