23948sdkhjf

Massivt flertal for at datomærke færdigretter

Både forbrugere og politikere ønsker at se en produktionsdato
Det skal være slut med at købe færdigretter i blinde. Det mener et massivt flertal på 85 procent af danskerne i en undersøgelse, YouGov har lavet for Metroxpress. De kræver, at færdigretter fremover mærkes med produktionsdato.

Kravet kommer, efter at Metroxpress har afdækket, at luksus-færdigretter kan være op til fire uger gamle, før de når sidste anvendelsesdato.

I dag er der lovkrav om, at retterne skal mærkes med en udløbsdato, men samtlige partier i rød blok stiller sig nu bag forbrugerne og kræver en lovændring, så ferske færdigretter fremover bliver tydeligt mærket med produktionsdato.

- Forbrugerne har et berettiget krav om at vide, hvor gammel deres mad er, så de kan træffe et oplyst valg, når de handler. En del forbrugere vil muligvis vælge produkterne fra, hvis de kan se, hvor gamle de i nogle tilfælde kan være, men så må detailhandlen og producenterne indrette sig efter det, siger forbrugerordfører Karin Gaardsted (S) til Metroxpress.

Dansk Folkeparti ser ifølge forbrugerordfører Dorthe Ullemose "meget positivt" på at indføre krav om mærkning med produktionsdato.

- Det er helt rimeligt, at forbrugerne ønsker at få denne oplysning, siger hun.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ønsker ikke at imødekomme kravet med henvisning til, at det ikke har betydning for fødevaresikkerheden og ville kunne lede til madspild, "da flere forbrugere instinktivt vil vælge fødevaren med den nyeste produktionsdato".

Han tilføjer, at mærkningsområdet er EU-harmoniseret, og at Danmark derfor ikke på egen hånd kan fastsætte krav om produktionsdato på fødevarer.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094