23948sdkhjf

Fiskerne frygter fallit med nye torskekvoter

Østersø-fiskere stærkt utilfredse med EU’s nedskæringer af næste års kvoter
For fiskere, som lever af at fange torsk i Østersøen, er det fatalt, at de kun må fiske halvt så mange fisk næste år. Det kan betyde, at nogle kystfiskere går fallit, mens andre simpelthen må opgive deres erhverv.

Det frygter formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, efter at EU’s fiskeriministre er blevet enige om en reduktion af torskekvoterne i 2017, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

På et 14 timer langt møde i Luxembourg aftalte ministrene at reducere kvoterne med 56 procent i den vestlige Østersø og 25 procent i den østlige.

- For fiskerne i den vestlige Østersø, især de mindste fartøjer som er 100 procent afhængige af at fiske torsk, vil det betyde, at de ikke har et eksistensgrundlag længere, siger Svend-Erik Andersen.

- Selv om der bliver forhandlet kvoter hvert år, hjælper det jo ikke noget for de kystfiskere, der går fallit.

Der er omkring 400 fiskerifartøjer i den vestlige Østersø. Af dem er omkring 100 fartøjer afhængige af at fiske torsk, vurderer Svend-Erik Andersen.

Kommissionen havde oprindeligt foreslået en reduktion på 88 procent i den vestlige Østersø og 39 procent i den østlige.

Torskebestanden i Østersøen er på et kritisk lavt niveau, og derfor ønsker EU at hive torsken større mulighed for at formere sig i fred.

Men EU fik altså ikke opfyldt hele den reduktion, som de havde spillet ud med. Modstanden fra ministrene fra Tyskland og Danmark var for stor.

Det er fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som på vegne af Danmark har forhandlet aftalen med sine europæiske ministerkolleger.

- Jeg er tilfreds og betragter det som en halv sejr for Danmark, at vi kun endte med en reduktion på 56 procent i den vestlige Østersø og 25 procent i den østlige Østersø, sagde fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) efter mødet.

- Det bliver stadig hårdt for fiskerne og fiskersamfundene, men fra en katastrofe er vi kommet ned på en blødere landing.

Fiskernes formand opfordrer politikerne til at kompensere de fiskere, som er afhængige af at fiske torsk. Der skal kroner og ører til, siger han.

- Jeg håber, at politikerne er så ansvarlige, at de godt kan se, at det ikke er fiskerne, der skal betale for, at man vil opnå et politisk mål, siger Svend-Erik Andersen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078