SIAL: Masser af innovative fødevarer

| Af Birthe Linddal, sociolog, FoodFuture.dk | Tip redaktionen om en historie

Klumme: Fremtidsforsker og sociolog Birthe Linddal Jeppesen fra FoodFuture.dk har i denne uge besøgt den kæmpestore fødevaremesse SIAL i Paris. Hun fortæller her om tendenserne og nogle af de nyheder, der imponerede hende mest

Alverdens fødevarefolk er i denne uge samlet i Paris for at besøge en af verdens største fødevaremesser. Endnu engang må man slå fast, at der på vore privilegerede breddegrader ikke umiddelbart er grund til at frygte fødevaremangel.

Igen i år var der et stort udvalg af lækre sager; halve kvier såvel som økologisk cider. Kæmpestore nødder - så store, at man ikke troede de fandtes. Eller hvad med organic glutenfree, veggie, Great Britain local chips with no added sugar or other problematic ingredients?

Mest i øjenfaldende, uden at der dog var tale om revolutionerende nyheder, var følgende:

Fra animalsk til vegetabilsk

For sundhedens og planetens skyld har det efterhånden i nogle år været trendy at spise vegetarisk eller bare være flexitarian. På årets SIAL var der en del veggie-koncepter som bød på fiske- og kødalternativer, som godt nok ikke smagte af den ægte vare, men sagtens kunne spises med velbehag.

Mest uheldig i de grønne bestræbelser var dog de vegetabilskbaserede oste. Der er langt igen, såfremt man virkelig mener, at osten også skal være vegetabilsk.

Hvad der også bør nævnes i forhold til det vegetabilske er, at der i den grad er gået inflation i veggie-anbefalingen som stod på rigtig mange produkter. Også på produkter, som man normalt aldrig vil forbinde med animalske ingredienser, for eksempel sodavand, hindbær bolsjer, kartoffelchips og grøntsags-smoothies.

Frisk og sund convenience

For hver gang kommer der flere og bedre convenience-produkter på SIAL, også i år, hvor jeg i særdeleshed bemærkede convenience food med super food-ingredienser, for eksempel pasta med spirulina. Der var masser af mælkebaserede, kølede, flotte og velsmagende desserter og kager. Samt sunde og delikate to go-tangsalater.

Men convenience-kategorien er oppe mod stærke kræfter, for tidens guruer og andre sundhedeksperter prædiker som aldrig før, at hvis folk vil leve sundt og kaloriefattigt, bør de lave maden selv fra bunden. Altså gælder det om at levere så "clean" og simpel convenience så muligt.

Innovativ ost

Ost er en klassisk fødevare, og kigger vi på det danske marked er det nok en kategori, hvor det har været så som så med de opsigtsvækkende, spændende og fristende innovationer. Men på SIAL så man i år en del gode eksempler på, at ost kan andet end komme i blokke eller skiver. Ost formet som stjerner eller dinosuarer i små pakker til børn. Ost i terninger til at snacke direkte fra boksen. Eller hvad med mini-oste pakket som flødekarameller for en hurtig lille ”enjoyment”.

Tilgængeligt kød

På årets SIAL var der adskillige eksempler på kød, som blev solgt på nye måder. Og der var kødsnacks i alternative former, særligt var der nogle små mini-chorizoer, med for eksempel hasselnødder, på størrelse med en cigaret, som var et godt bud på moderne snack food.

Endvidere var der mange steder gjort meget ud af emballagen, og ikke mindst teksten på emballagen, hvor det med enkle, skarpe og forståelige budskaber blev gjort klart, hvilken type kød der var tale om, og hvordan man kunne tilberede kødet. Der var mange gode eksempler på, hvordan man med smuk og gennemtænkt emballage kan løfte et produkt og gøre det interessant, også selv om der reelt bare er tale om en klump kød.

Emballage, der vil mere

Nok mest i øjenfaldende var en del koncepter, hvor man har gjort produktet til sin egen emballage. Smukkest var en kokosvand i egen skrællet nød, med en prop som blot kunne rives ud. Derudover var der også ferskner, kiwier og citroner, hvor man har taget frugtkødet ud og lavet det til en delikat og velsmagende is, for så at komme det tilbage i frugten og fryse det hele. Og vupti er der lækker is i egen frugt.

Et russisk firma solgte æblegrød i emballage formet som æblerne selv, flotte og iøjnefaldende emballager. Den slags kommer der utvivlsomt meget mere af.





Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Euro Poultry i topform

Nakskov Mill tjener på specialprodukter

Siden Dan Jensen kom til som administrerende direktør i Nakskov Mill Foods, har morgenmadsproducenten vendt minus til plus

35.000 mælkekasser er retur hos Arla

Ikke mindst børnehaver har afleveret i stor stil

Bryggerhøjskole skifter ud i toppen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nakskov Mill Foods' niche igen en millionsucces

Private label-ekspert holder konstant øje med den næste trend

Premiere: Danish Salmon sælger nu landbaseret laks

Laksene fra Hirtshals er for første gang i danske kølediske

Fortsat optimisme hos Marel

En lille nedgang i omsætningen i 2016 bekymrer ikke Marel i Århus.

Storkøkkenleverandør er gået konkurs

Frem satser på mere løntapning

Hurtigere omstillinger bliver alfa og omega i fremtiden for Frem A/S, der gerne vil lave mere løntapning af de nye sodavandsprodukter, der dukker op

Rynkeby vil udvide igen

Københavnsk marked blandt Europas bedste

The Independent har kåret de 10 bedste street food-markeder i Europa.

Streetfoodmarked forsinkes

Børn som pepperonibosser? Glem det!

Larsens og Ramsgaards børn må ikke overtage DK-Foods

Fusion skal bane vej for nyt bryggeri

Sodavandsfabrikken Frem i Ribe er blevet købt af Haderslev-bryggeriet Fuglsang. Tilsammen skal de to have muskler til at bygge nyt bryggeri

Co-Ros safter gav en kvart milliard i overskud

Ekstrem situation: Slagtegrise køres til Tyskland

Ølpioner får Den Danske Ølpris 2017

Christian Skovdal Andersen hædret for "imponerende arbejde"

Slagteriarbejdere har genoptaget arbejdet

Ugens grin: Mirakelkur

1

Millionærer på pepperoni: Vi har også været heldige

Stifterne af DK-Foods har fulgt deres mavefornemmelser

DK-Foods ikke til at stoppe: Gør klar til ny udvidelse

Pepperoni-konger har 50.000 kvadratmeter at bygge på

Laksefirma klar til kæmpevækst

Orkla køber sig ind i SR Food

Danish Crown igen ramt af strejke

Magasin bobler af fødevareindustri

Risiko for søm i kapers på glas

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Haribo halverede sit danske overskud

Kohbergs resultat styrtdykkede i 2016

Blåt gummistøv driller boller fra Kohberg

Ægtepar melder udsolgt på fødevarefestivaler

Drinkster er gået konkurs

Global burgerkæde sætter danske salater på menuen

1

Mejeri tjener godt på hvide oste

Easis vokser for sjette år i træk

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mange års erfaring med pakkemaskiner, palleteringsanlæg samt transportbånd

NY PORTAL: Spar +50% på indkøb!

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Et gevind er ikke bare et gevind

DABA går sammen med Kryta A/S

Dynamisk kvalitetsledelse i en autonom kultur

Optimering af produktionsudstyr til Toms’ søde sager

Næsten service-fri nitrogengenerator til alle opgaver

Dansk Procesventilation har færdiggjort projekt med olietågeudsugning fra CNC-maskine

Endnu en Erikkila Spartan travers fra Fyns Kran Udstyr – leveret til kunde

Indvielse af anlæg designet af Process Engineering

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Special Produktion hos Granzow

Sådan finder du de rigtige medarbejdere

Prevas byder velkommen til 15 nye medarbejdere

Energioptimering af virksomheden – med mulighed for tilskud

Fedt i udsugningsfiltre øger energiforbruget

Har du den rigtige kabinetkøler?

Fyldemaskiner fra Trepak International AB

Håndholdt XRF - Olympus Delta

Spar tid ved at plukke mere effektivt - vælg den rette plukkemetode

Det er værd at netværke i et medlemsskab, der skaber løsninger.

En flot 2. plads til Dacapo Stainless ved årets store e-handelsprisuddeling

Trækfri luftfordeling med FBS loftpaneler

Dansk Procesventilation har færdiggjort central rengøringsløsning/støvsuger...

Send til en kollega

0.234