SIAL: Masser af innovative fødevarer

| Af Birthe Linddal, sociolog, FoodFuture.dk | Tip redaktionen om en historie

Klumme: Fremtidsforsker og sociolog Birthe Linddal Jeppesen fra FoodFuture.dk har i denne uge besøgt den kæmpestore fødevaremesse SIAL i Paris. Hun fortæller her om tendenserne og nogle af de nyheder, der imponerede hende mest

Alverdens fødevarefolk er i denne uge samlet i Paris for at besøge en af verdens største fødevaremesser. Endnu engang må man slå fast, at der på vore privilegerede breddegrader ikke umiddelbart er grund til at frygte fødevaremangel.

Igen i år var der et stort udvalg af lækre sager; halve kvier såvel som økologisk cider. Kæmpestore nødder - så store, at man ikke troede de fandtes. Eller hvad med organic glutenfree, veggie, Great Britain local chips with no added sugar or other problematic ingredients?

Mest i øjenfaldende, uden at der dog var tale om revolutionerende nyheder, var følgende:

Fra animalsk til vegetabilsk

For sundhedens og planetens skyld har det efterhånden i nogle år været trendy at spise vegetarisk eller bare være flexitarian. På årets SIAL var der en del veggie-koncepter som bød på fiske- og kødalternativer, som godt nok ikke smagte af den ægte vare, men sagtens kunne spises med velbehag.

Mest uheldig i de grønne bestræbelser var dog de vegetabilskbaserede oste. Der er langt igen, såfremt man virkelig mener, at osten også skal være vegetabilsk.

Hvad der også bør nævnes i forhold til det vegetabilske er, at der i den grad er gået inflation i veggie-anbefalingen som stod på rigtig mange produkter. Også på produkter, som man normalt aldrig vil forbinde med animalske ingredienser, for eksempel sodavand, hindbær bolsjer, kartoffelchips og grøntsags-smoothies.

Frisk og sund convenience

For hver gang kommer der flere og bedre convenience-produkter på SIAL, også i år, hvor jeg i særdeleshed bemærkede convenience food med super food-ingredienser, for eksempel pasta med spirulina. Der var masser af mælkebaserede, kølede, flotte og velsmagende desserter og kager. Samt sunde og delikate to go-tangsalater.

Men convenience-kategorien er oppe mod stærke kræfter, for tidens guruer og andre sundhedeksperter prædiker som aldrig før, at hvis folk vil leve sundt og kaloriefattigt, bør de lave maden selv fra bunden. Altså gælder det om at levere så "clean" og simpel convenience så muligt.

Innovativ ost

Ost er en klassisk fødevare, og kigger vi på det danske marked er det nok en kategori, hvor det har været så som så med de opsigtsvækkende, spændende og fristende innovationer. Men på SIAL så man i år en del gode eksempler på, at ost kan andet end komme i blokke eller skiver. Ost formet som stjerner eller dinosuarer i små pakker til børn. Ost i terninger til at snacke direkte fra boksen. Eller hvad med mini-oste pakket som flødekarameller for en hurtig lille ”enjoyment”.

Tilgængeligt kød

På årets SIAL var der adskillige eksempler på kød, som blev solgt på nye måder. Og der var kødsnacks i alternative former, særligt var der nogle små mini-chorizoer, med for eksempel hasselnødder, på størrelse med en cigaret, som var et godt bud på moderne snack food.

Endvidere var der mange steder gjort meget ud af emballagen, og ikke mindst teksten på emballagen, hvor det med enkle, skarpe og forståelige budskaber blev gjort klart, hvilken type kød der var tale om, og hvordan man kunne tilberede kødet. Der var mange gode eksempler på, hvordan man med smuk og gennemtænkt emballage kan løfte et produkt og gøre det interessant, også selv om der reelt bare er tale om en klump kød.

Emballage, der vil mere

Nok mest i øjenfaldende var en del koncepter, hvor man har gjort produktet til sin egen emballage. Smukkest var en kokosvand i egen skrællet nød, med en prop som blot kunne rives ud. Derudover var der også ferskner, kiwier og citroner, hvor man har taget frugtkødet ud og lavet det til en delikat og velsmagende is, for så at komme det tilbage i frugten og fryse det hele. Og vupti er der lækker is i egen frugt.

Et russisk firma solgte æblegrød i emballage formet som æblerne selv, flotte og iøjnefaldende emballager. Den slags kommer der utvivlsomt meget mere af.





Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Suppeudfordring krævede udvikling af ny robotgriber

DC-slagterier lammet af arbejdsnedlæggelser

Ud med de 37 timer – folk vil selv bestemme deres arbejdstid

Meyer tvunget til at lukke i New York

Tican lukket af strejke

Bryggeri firedobler kapaciteten

Kommune holder konference for fødevarebranchen

Pengene strømmer ind til insekt-projekt

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Danæg får sur smiley og bøde

Gasoline Grill bliver til en kæde

Manden bag en af verdens bedste burgere klar til at udvide

Royal Greenland sejler rekordregnskab i hus

Vil lægge investeringsvine for en halv milliard på lager

Rare Wine Invest har fået grønt lys fra myndighederne

Bülow lod lakridskonkurrenter kopiere

Baresso forsvinder som en succes

Carl's Jr. går til angreb

Lave priser og Netto-lukninger rammer Dansk Supermarked

Nyt koncept: Spiritus i løsvægt

Helt vildt: Ny burgerbar skabte kæmpekø

Findus: Misforståelse skyld i lukke-rygter

Færch Plast skovler penge ind

Mauritius viser sig frem

Brüel Systems stormer fremad

Fem medarbejdere købte virksomheden efter konkurs, og så gik det stærkt

To kvinder skal styre Cocio

København får et cyklende madmarked

Madmuligheder boomer i Esbjerg

Kadeau: Man siger ikke nej til Lego

Ikea måske på vej med restauranter

Sjællænderne har hang til svensk slik

Hungry.dk oppe på 1.200 restauranter

Flammen skal brænde flere nye steder

Ugens grin: Reklame-krig

Nye millioner flyder ind i energidrikken State

- En Suicide Burger? Nej, det har vi ikke

Köd-folk klar til mere vækst

Høns må igen komme ud

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Få hjælp til bedre produktivitet

Nye produkter fra YellowLine!

Hvad er e-learning?

Vejen Kommune inviterer fødevarebranchen til Vækst- og ledelseskonference

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Hvem slukker lyset hos jer?

Expanite udstiller på Hannovermessen

jpbc har svaret og kompetencerne.

Derfor skal vi serieproducere dine el-tavler

Præcisions måleudstyr fra Keyence

Husker du det lovpligtige eftersyn af dine IBC / ADR tanke?

Læs de sidste nyheder fra Diatom A/S

Vækst-virksomhed flytter til stor grund

GTS-institutter udvikler ny droneteknologi

Læs de sidste nyheder fra Diatom A/S

Danske virksomheder er udfordret digitalt

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af coating pulver-støv hos Boehringer Ingelheim

Gå ikke glip af Engineering Forum den 17. & 18. maj 2017

Landmanden får nemmere hverdag med nyt hybridanlæg!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Sika Footwear er Årets DJ TOOLS leverandør 2017

Kampen, der forandrer dit spil - Innovation ved hjælp af automation sikrer ...

Ny medarbejder hos jpbc

In-line 2D målesystem

Forflytninger udover det sædvanlige

Send til en kollega

0.209