23948sdkhjf

Mere mælk og færre slagtninger

Mælkeproduktionen vokser i Danmark, mens der bliver slagtet færre svin på danske slagterier i fremtiden. Det viser prognoser for fremtiden.
Hvert år bliver der slagtet tæt på 200 millioner dyr i Danmark til fødevareproduktion.

Men hvordan ser fremtiden ud for de danske slagterier og hvad kommer mængden af råvarer til at betyde for fødevareproducenternes forventninger til den kommende tid? Food Supply Magazine har kigget på prognoser og statistik og kommer her med et bud på de kommende år.

Slagtesvin

Der bliver produceret flere og flere svin i Danmark, men færre bliver slagtet og bearbejdet på dansk grund. Alene i 2016 bliver der slagtet omkring 930.000 færre svin i Danmark i forhold til 2015, og nedgangen forventes at falde endnu mere i første halvår af 2017, hvor der vil blive slagtet 700.000 færre svin.

Det viser prognoser fra Landbrug & Fødevarer.

Det vil presse den årlige produktion af svin ned på 17 millioner i Danmark. Det sker til trods for, at dækningsbidraget på at producere slagtesvin lige nu er det højeste siden august 2001, blandt andet på grund af en kraftig stigning i eksporten af svinekød til Kina.

I første halvår 2016 er der eksporteret 173.000 tons mod 112.000 tons i samme periode året før. Værdien af eksporten til Kina er øget til 2,1 milliarder kroner mod 1,3 milliarder kroner året før.

Kreaturer

Antallet af kreaturer, der sendes til slagtning, er svagt faldende. Det skyldes blandt andet et fald i kvægbestanden, da mælkeydelsen vokser pr. malkeko.

EU’s mælkekvoter ophørte i 2015, og det har fået mælkeproduktionen til at stige, og dermed bremset antallet af slagtninger.

Mælk

Mælkeproduktionen kommer formentlig til at vokse. Efter et voldsomt fald i mælkepriserne fra 2014, er kurven nu vendt, og Arla har for anden måned i træk hævet mælkepriserne med 24,5 øre på få uger.

Globalt er mælkepriserne også på vej op igen. Den toneangivende Global Dairy Trade har haft voldsomt stigende priser siden juli og er tilbage på niveau med sommeren 2014.

Fjerkræ

Antallet af slagtninger af fjerkræ er faldende. I 2015 blev der slagtet omkring 95 millioner kyllinger i Danmark, og det er otte millioner færre end året før.

Afgrøder

Mængden af millioner kilo afgrøder, for eksempel korn, raps og rodfrugter, er jævnt faldende de seneste 25 år.

Færre råvarer begrænser industrien

Udviklingen af råvarer har stor betydning for producenters forventninger.

30 procent af fødevarevirksomhederne siger i Landbrug & Fødevarers seneste konjunkturmåling, at utilstrækkelige mængder råvarer er den væsentligste produktionsbegrænsning. Det er otte procent flere end samme kvartal sidste år. Dermed er manglende på råvarer et større problem end manglende ordrer, som ellers har været det markant største problem i de sidste år.

Læs Food Supply Magazine gratis: http://www.e-pages.dk/aller/530/

RETTELSE: Der var en fejl i antallet af slagtninger for fjerkræ. Det er nu rettet til det korrekte antal, som er 95 millioner slagtninger af kyllinger i 2015.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219