23948sdkhjf

Millionprojekt skal erstatte bøf med græshopper og orme

Innovationsfonden håber, at Danmark bliver førende inden for produktion af insekter

Hakkebøf med bløde løg skal fortrænges fra de danske spiseborde.

I stedet skal folk i stigende grad sætte melorme, græshopper og andre insekter på menuen, hvis et nyt projekt fra Teknologisk Institut får succes.

Sammen med Innovationsfonden vil instituttet skyde 28 millioner kroner i at styrke produktionen af insekter til både foder og fødevarer, skriver Jyllands-Posten.

Landmand Dorte Svenstrup, som producerer melorme, mener, at det er på høje tid.

- Det går alt for langsomt, så det er fantastisk med flere midler til forskning, siger hun.

Dorte Svenstrup har ingen problemer med at afsætte sine orme. Hun kan ifølge avisen faktisk ikke følge med efterspørgslen.

Vigtige syrer

Projektet skal ses i lyset af, at produktionen af mad har store omkostninger for miljø og klima - der er meget at vinde for klimaet, hvis man erstatter bøffen med melorme.

At producere et kilogram oksekød medfører ifølge Teknologisk Institut 100 gange mere CO2-udledning end en tilsvarende mængde melorme.

Men det er ikke kun klimaet, som vil få det bedre, hvis man spiser insekter i stedet for oksekød. Det vurderer faglig projektleder Lars-Henrik Lau Heckmann fra Teknologisk Institut.

Han siger til Jyllands-Posten, at insekterne indeholder vigtige aminosyrer og fedtsyrer, som kan spille samme ernæringsmæssige rolle som kylling, æg, mælk og fisk.

- Insekternes skeletdele og hud har formentlig en positiv effekt i forhold til vores immunforsvar, men det ved vi ikke endnu, siger Lars-Henrik Lau Heckmann.

Holland er førende inden for produktion af insekter.

Markedet for insekter i Europa ventes i 2020 at være på omkring to milliarder kroner årligt.

Produktionen af insekter til dyrefoder kommer formentlig til at være 10 gange så stor som til fødevarer.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109