23948sdkhjf

Hædret for at lave tøj af slagteriaffald

Også kunstig intelligens og desinfektionsmiddel til fødevaresektoren vandt en innovationspris

Med guldkonfetti svævende i luften blev de tre vindere af Agro Business Parks innovationskonkurrence 2016 tirsdag kåret på Agromek-messen i Herning.

Vinderne fik innovationsprisen for tre vidt forskellige projekter. Dels en idé om at lave tekstil af industrielle biproduktfraktioner fra eksempelvis slagterier, dels et projekt om kunstig intelligens til landbruget, og dels en teknologi til at producere et miljøvenligt desinfektionsmiddel til fødevare- og landbrugssektoren.

Agro Business Park lancerer årligt innovationskonkurrencen, som har til formål at finde gode forretningsidéer inden for områderne jordbrug, fødevarer, biomasse eller miljøteknologi. I år blev der indsendt 33 ansøgninger til idékonkurrencen, og de tre vindere af 50.000 kroner blev:

SpinWear: Tekstil af biproduktfraktioner
Generelt er tekstilproduktion en særdeles miljøbelastende og arbejdstung proces. Det meste af dansk tekstilproduktion er outsourcet til udviklingslande med markant billigere arbejdskraft og løsere miljølovgivning. Med sin nytænkende produktionsmetode vil Birgit E. Bonefeld muliggøre lokal, automatiseret, miljøvenlig og rentabel tekstilproduktion i Danmark.

Råvarerne til hendes tekstilproduktion under navnet SpinWear vil være industrielle biproduktfraktioner. Her tænkes der i første omgang på keratinprotein fra fjer (slagterier og dyneproduktion), men hun har også kig på andre kilder.

Til opløsning af biproduktfraktionerne vil Birgit E. Bonefeld benytte såkaldte green chemistry-opløsningsmetoder og efterfølgende via specialudviklet 3D-printudstyr genskabe det ekstraherede materiale som ikke-vævet tekstil. Slutproduktet vil være sømløs, 3D-fremstillet beklædning, for eksempel tunikaer.  

Kunstig intelligens til landbruget
I 2015 blev der i Danmark tabt afgrøder til en værdi af mindst 140 millioner kroner på grund af uopdagede plantesygdomme. Tabet skyldtes plantesygdommen havrerødsot og kunne have været langt mindre, hvis landmændene havde været opmærksomme på problemet i tide.

 John Smedegaard og Martin Kjeld Pedersen står bag projektet, som har til formål at udvikle en kunstig intelligens til anvendelse i landbrugsindustrien. Løsningen gør det muligt at identificere og diagnosticere sygdomme i afgrøder ved hjælp af en kombination af satellitdata og algoritmer.

HPGen: Miljøvenligt desinfektionsmiddel 
Rasmus Frydendal og Arnau Verdaguer har udviklet en såkaldt Hydrogen Peroxide Generator (HPGen), som kan lave et kraftfuldt, men alligevel miljøvenligt desinfektionsmiddel, der nedbrydes til ren ilt og vand.

Produktet vil dels kunne sænke kemikalieforbruget i landbruget, dels kunne være et alternativ til traditionelle, klorbaserede desinfektionsmidler i fødevareindustrien.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078