Mange flere munde skal mættes: Robotterne kan hjælpe

Klumme: Danmark har gode kort på hånden i bestræbelserne på at levere fødevarer til en hastigt voksende verdensbefolkning - det handler ikke mindst om ekspertise, teknologi og robotter, skriver branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer.

 


Af Leif Nielsen, Branchedirektør, DI Fødevarer
 & Per Kloster Poulsen, Regional Sales Director, Universal Robots A/S

Verdens befolkning er vokset massivt; og i 2050 er vi ni milliarder mennesker, der skal brødfødes. Ifølge The Economist skal vi derfor i løbet af de næste 40 år producere flere fødevarer end i de foregående 10.000 år tilsammen.

Det siger sig selv, at det er en stor udfordring. En udfordring, der ikke bare kræver mere af det samme, men som også kræver nytænkning hele vejen fra jord til bord. For der bliver stadig færre hektar landbrugsjord pr. person. Vi skal minimere spild og blive endnu mere effektive til at producere fødevarer. 

Nemmere bliver det ikke af, at nutidens forbrugere med de skiftende modeluner og madvaner bliver mere og mere krævende at stille tilfredse. Den udvikling betyder, at fødevareproduktionen bevæger sig mod mindre styk-serier og flere produktvarianter. Det kræver hurtig omstilling og øget fleksibilitet.

Den danske fødevaresektor udgør omkring 25 % af Danmarks eksport og beskæftiger cirka 10 % af den private sektors ansatte. Men vi har desværre set mange danske arbejdspladser i fødevaresektoren flytte til udlandet ,og med dem kostbar viden og erfaring.

Udfordringerne er således mange. Heldigvis kan vi også vælge at se denne udfordring som en gylden mulighed netop her i Danmark. Vi har nemlig fire særdeles vigtige ingredienser, som i det rette blandingsforhold kan rumme nogle af svarene på udfordringerne.

1. Fødevareproduktion: Med Danmarks styrkeposition som en af verdens største fødevareeksportører har vi i forvejen masser af erfaring med at optimere vores produktion i alle led.

2. Fødevareekspertise: Vi har cirka 140.000 fuldtidsbeskæftigede medarbejdere i vores fødevareklynge, som har en ekstra stærk motivation for at udvikle og fastholde fødevareproduktionen her i landet gennem fornyelse og innovation.  

3. Fødevareteknologi: Danmark er global storleverandør af ingeniørmæssigt raffinerede produktionsteknologier, som er overlegne inden for driftssikkerhed, energiforbrug og fødevaresikkerhed. Den hastigt fremvoksende middelklasse i Asien, Sydamerika og Afrika medfører, at der bygges et svimlende antal nye mejerier, slagterier og fabrikker til fødevareforarbejdning. I dag eksporterer Danmark fødevarer og produktionsteknologi til mere end 130 markeder, og den samlede værdi af eksporten beløb sig til 152 mia. kr. i 2015.

4. Fødevare-automation: Sidst men ikke mindst huser Danmark også en robotproducent, der opfandt verdens første samarbejdende robot: Cobotten. Den er svaret på mange af fødevareindustriens udfordringer, fordi den i 2005 blev opfundet på baggrund af netop fødevareindustriens udfordringer med at automatisere på en kosteffektiv måde.
Idemændene bag Universal Robots valgte at fokusere på opgaven med at lægge peperoni-skiver på en pizza, og de konstaterede, at det slet ikke fandtes nogen rentabel og brugbar løsning på markedet. Klassiske industrirobotter var for dyre og pladskrævende til opgaven – og deres omstillingsparathed kom til kort, når der næste dag skulle produceres pizza med skinke. Nu bruger pionerer i den skandinaviske fødevareindustri i stigende grad cobots til at automatisere produktion med mange produktvarianter, store sæsonudsving og høje krav til friskhed og gennemløbstid.

Vores opfordring er derfor, at vi i dette lille land sætter alle sejl til for at blive verdensmestre i højteknologisk fødevareproduktion. Her i landet har vi en unik og stærk tradition for at arbejde tværfagligt og skabe innovation og synergier.

Så lad os arbejde sammen – og samarbejde med robotterne - i hele fødevareklyngen. Så kan vi drive det vidt både i vores hjemlige produktion og på eksportmarkedet.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Trods Tulip-protester: Stadig mistanke mod forloren hare. "Bestyrket mistanke"

Olivenolie solgt under falsk varedeklaration

Easyfood lavede et rekordoverskud

Og vil fordoble omsætningen frem mod 2020.

Madværkstedet kom godt fra start

Sydkorea vil igen have danske æg og fuglefødder

Rødt mælkeresultat: Arla har blødt for milliarder i Tyskland

Det nordiske mejeriselskab har tabt 6 år i træk.

Så mange millioner: Nowaco forbedrer sidste års indtjeningsrekord

Uge 12: Ind og ud af bestyrelser og direktioner

Skagensfiskeriet slog Danmarksrekord i fjor

Rundede én milliard i 2016.

Carlsberg: Største fadølsfornyelse i 80 år

Dansk ventilator til kæmpe fiskefoderanlæg

Krakket andeslagteri slagter allerede igen torsdag

Opdateret: Død af færdigret? Tulip føler sig urimeligt anklaget

Billedserier & Videoer: Madværkstedet fik en fremragende premiere

Salmonella i svinekød kan opdages på den halve tid

Dobbelt-ordre til Carsoe

Royal Greenland har valgt Carsoe til at levere et komplet fabriksanlæg til rederiets nyeste filetrawler samt en fabrik til en ny rejetrawler.

Danskejet industri er større ude end hjemme

Især indenfor fødevarer, maskiner og møbler beskæftiger de flere i udlandet end i Danmark. Og alle elsker først og fremmest England.

50 unge fik en smagsprøve på gourmetslagterfaget

Massiv mangel på slagterelever i dagligvarekæderne og slagterbutikker er en tikkende bombe under dagligvarehandlen.

Nyt Wefood-samarbejde skal give sårbare unge fodfæste på arbejdsmarkedet

- De første 500 gange gik det helt galt

Konen var rasende, da Tommy Jensen ødelagde parrets køkkengrej i jagten på de perfekte popcorn

Irma sætter insekter på menuen

Frontmatec skal udvikle brystflæsk-robot

Andeslagteri er tæt på genåbning

Trecifret millioninvestering skal endevende alle Coca-Colas flasker

Det første danske øko-sukker på vej

Fødevarestyrelsen har ikke fundet skandalekød i Danmark

Snøfler trækkes tilbage efter risiko for metalstykker

Industrien sulten efter maskiner til fødevareproduktion

Klumme: Forebyggelse af fødevaresvindel går ind i en ny tidsalder

TripleNine klar til at investere 85 millioner

Fødevarestyrelsen undersøger brasiliansk kødskandale

Virksomheder i storbyer betaler to milliarder i ekstra skat

Carlsbergs patent på byg åbner for etisk debat

Vibocold forbereder generationsskifte

Ugens grin: Stop spild af mad

Fjerkræslagteri skifter direktør for syvende gang på syv år

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Bølgepap til sikker beskyttelse

De 10 bedste sprog at lære for virksomheder

Pilen peger mod bæredygtighed

Udendørs skilte

Alflow vinder årets erhvervspris i Vejen Kommune

Nye termiske kameraer hos RS Components tilbyder klassens bedste ydeevne med hensyn til funktionalit

Rustfri filtre fra Classic Filters

Integrerede pakkeløsninger fra én leverandør

Har du brug for en (grafisk) hånd?

Kom til Automationsdag'17

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Konference: Hvordan skal forsynings sektorerne fremadrettet reguleres og organiseres?

Kemi Kick Off 2017

Simas kunne regne den ud

JEROS jorden rundt

Fremtiden kræver smartere arbejdere

Integrationer gør dit administrative arbejde enklere

En verden af Papkasser

Smart Machines styrker innovative maskinbyggere

Nye krav i FSSC 22000 - sårbarhed og food defense

Nyt og inspirerende referencekatalog

Se nyhederne i vores udlejningsprogram

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Konference om den fremtidige Forsyningsstrategi

Nyt i sortiment: frysetørret grøntsagspulver og bælgfrugter

Send til en kollega

0.267