Mange flere munde skal mættes: Robotterne kan hjælpe

Klumme: Danmark har gode kort på hånden i bestræbelserne på at levere fødevarer til en hastigt voksende verdensbefolkning - det handler ikke mindst om ekspertise, teknologi og robotter, skriver branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer.

 


Af Leif Nielsen, Branchedirektør, DI Fødevarer
 & Per Kloster Poulsen, Regional Sales Director, Universal Robots A/S

Verdens befolkning er vokset massivt; og i 2050 er vi ni milliarder mennesker, der skal brødfødes. Ifølge The Economist skal vi derfor i løbet af de næste 40 år producere flere fødevarer end i de foregående 10.000 år tilsammen.

Det siger sig selv, at det er en stor udfordring. En udfordring, der ikke bare kræver mere af det samme, men som også kræver nytænkning hele vejen fra jord til bord. For der bliver stadig færre hektar landbrugsjord pr. person. Vi skal minimere spild og blive endnu mere effektive til at producere fødevarer. 

Nemmere bliver det ikke af, at nutidens forbrugere med de skiftende modeluner og madvaner bliver mere og mere krævende at stille tilfredse. Den udvikling betyder, at fødevareproduktionen bevæger sig mod mindre styk-serier og flere produktvarianter. Det kræver hurtig omstilling og øget fleksibilitet.

Den danske fødevaresektor udgør omkring 25 % af Danmarks eksport og beskæftiger cirka 10 % af den private sektors ansatte. Men vi har desværre set mange danske arbejdspladser i fødevaresektoren flytte til udlandet ,og med dem kostbar viden og erfaring.

Udfordringerne er således mange. Heldigvis kan vi også vælge at se denne udfordring som en gylden mulighed netop her i Danmark. Vi har nemlig fire særdeles vigtige ingredienser, som i det rette blandingsforhold kan rumme nogle af svarene på udfordringerne.

1. Fødevareproduktion: Med Danmarks styrkeposition som en af verdens største fødevareeksportører har vi i forvejen masser af erfaring med at optimere vores produktion i alle led.

2. Fødevareekspertise: Vi har cirka 140.000 fuldtidsbeskæftigede medarbejdere i vores fødevareklynge, som har en ekstra stærk motivation for at udvikle og fastholde fødevareproduktionen her i landet gennem fornyelse og innovation.  

3. Fødevareteknologi: Danmark er global storleverandør af ingeniørmæssigt raffinerede produktionsteknologier, som er overlegne inden for driftssikkerhed, energiforbrug og fødevaresikkerhed. Den hastigt fremvoksende middelklasse i Asien, Sydamerika og Afrika medfører, at der bygges et svimlende antal nye mejerier, slagterier og fabrikker til fødevareforarbejdning. I dag eksporterer Danmark fødevarer og produktionsteknologi til mere end 130 markeder, og den samlede værdi af eksporten beløb sig til 152 mia. kr. i 2015.

4. Fødevare-automation: Sidst men ikke mindst huser Danmark også en robotproducent, der opfandt verdens første samarbejdende robot: Cobotten. Den er svaret på mange af fødevareindustriens udfordringer, fordi den i 2005 blev opfundet på baggrund af netop fødevareindustriens udfordringer med at automatisere på en kosteffektiv måde.
Idemændene bag Universal Robots valgte at fokusere på opgaven med at lægge peperoni-skiver på en pizza, og de konstaterede, at det slet ikke fandtes nogen rentabel og brugbar løsning på markedet. Klassiske industrirobotter var for dyre og pladskrævende til opgaven – og deres omstillingsparathed kom til kort, når der næste dag skulle produceres pizza med skinke. Nu bruger pionerer i den skandinaviske fødevareindustri i stigende grad cobots til at automatisere produktion med mange produktvarianter, store sæsonudsving og høje krav til friskhed og gennemløbstid.

Vores opfordring er derfor, at vi i dette lille land sætter alle sejl til for at blive verdensmestre i højteknologisk fødevareproduktion. Her i landet har vi en unik og stærk tradition for at arbejde tværfagligt og skabe innovation og synergier.

Så lad os arbejde sammen – og samarbejde med robotterne - i hele fødevareklyngen. Så kan vi drive det vidt både i vores hjemlige produktion og på eksportmarkedet.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Euro Poultry i topform

Nakskov Mill tjener på specialprodukter

Siden Dan Jensen kom til som administrerende direktør i Nakskov Mill Foods, har morgenmadsproducenten vendt minus til plus

35.000 mælkekasser er retur hos Arla

Ikke mindst børnehaver har afleveret i stor stil

Bryggerhøjskole skifter ud i toppen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nakskov Mill Foods' niche igen en millionsucces

Private label-ekspert holder konstant øje med den næste trend

Premiere: Danish Salmon sælger nu landbaseret laks

Laksene fra Hirtshals er for første gang i danske kølediske

Storkøkkenleverandør er gået konkurs

Fortsat optimisme hos Marel

En lille nedgang i omsætningen i 2016 bekymrer ikke Marel i Århus.

Frem satser på mere løntapning

Hurtigere omstillinger bliver alfa og omega i fremtiden for Frem A/S, der gerne vil lave mere løntapning af de nye sodavandsprodukter, der dukker op

Rynkeby vil udvide igen

Københavnsk marked blandt Europas bedste

The Independent har kåret de 10 bedste street food-markeder i Europa.

Streetfoodmarked forsinkes

Fusion skal bane vej for nyt bryggeri

Sodavandsfabrikken Frem i Ribe er blevet købt af Haderslev-bryggeriet Fuglsang. Tilsammen skal de to have muskler til at bygge nyt bryggeri

Børn som pepperonibosser? Glem det!

Larsens og Ramsgaards børn må ikke overtage DK-Foods

Co-Ros safter gav en kvart milliard i overskud

Ekstrem situation: Slagtegrise køres til Tyskland

Ølpioner får Den Danske Ølpris 2017

Christian Skovdal Andersen hædret for "imponerende arbejde"

Slagteriarbejdere har genoptaget arbejdet

Ugens grin: Mirakelkur

1

Millionærer på pepperoni: Vi har også været heldige

Stifterne af DK-Foods har fulgt deres mavefornemmelser

DK-Foods ikke til at stoppe: Gør klar til ny udvidelse

Pepperoni-konger har 50.000 kvadratmeter at bygge på

Laksefirma klar til kæmpevækst

Orkla køber sig ind i SR Food

Danish Crown igen ramt af strejke

Magasin bobler af fødevareindustri

Risiko for søm i kapers på glas

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Haribo halverede sit danske overskud

Kohbergs resultat styrtdykkede i 2016

Blåt gummistøv driller boller fra Kohberg

Ægtepar melder udsolgt på fødevarefestivaler

Drinkster er gået konkurs

Global burgerkæde sætter danske salater på menuen

1

Mejeri tjener godt på hvide oste

Easis vokser for sjette år i træk

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mange års erfaring med pakkemaskiner, palleteringsanlæg samt transportbånd

NY PORTAL: Spar +50% på indkøb!

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Et gevind er ikke bare et gevind

DABA går sammen med Kryta A/S

Dynamisk kvalitetsledelse i en autonom kultur

Optimering af produktionsudstyr til Toms’ søde sager

Næsten service-fri nitrogengenerator til alle opgaver

Dansk Procesventilation har færdiggjort projekt med olietågeudsugning fra CNC-maskine

Endnu en Erikkila Spartan travers fra Fyns Kran Udstyr – leveret til kunde

Indvielse af anlæg designet af Process Engineering

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Special Produktion hos Granzow

Sådan finder du de rigtige medarbejdere

Prevas byder velkommen til 15 nye medarbejdere

Energioptimering af virksomheden – med mulighed for tilskud

Fedt i udsugningsfiltre øger energiforbruget

Har du den rigtige kabinetkøler?

Fyldemaskiner fra Trepak International AB

Håndholdt XRF - Olympus Delta

Spar tid ved at plukke mere effektivt - vælg den rette plukkemetode

Det er værd at netværke i et medlemsskab, der skaber løsninger.

En flot 2. plads til Dacapo Stainless ved årets store e-handelsprisuddeling

Trækfri luftfordeling med FBS loftpaneler

Dansk Procesventilation har færdiggjort central rengøringsløsning/støvsuger...

Send til en kollega

0.278