23948sdkhjf

Danske butikker dumper i tun-test

Greenpeace: Nærmest umuligt at støve en eneste dåse bæredygtig tun op

Danske supermarkeder klarer sig forbløffende dårligt, når det kommer til tun, konstaterer miljøorganisationen Greenpeace.

Ifølge Greenpeace har de danske fødevarebutikker ganske enkelt ikke en eneste dåse tun, som forbrugerne kan købe med helt ren samvittighed og vished om, at de har smidt en bæredygtig vare i kurven.

- Paradoksalt nok, er det især de dyreste tun-mærker og supermarkeder, der skraber bunden, mens nogle af de billigste mærker som Natuna og Nixe fra discount-butikkerne Netto og Lidl gør det bedst, fortæller Magnus Eckeskog, hav-ansvarlig i Greenpeace, i en pressemeddelelse.

Destruktivt fiskeri
Natuna og Nixe indeholder ifølge Greenpeace ikke overfisket tun som gulfinnet tun,  albacore og tongol, der er under voldsomt pres fra massivt fiskeri, eller tun fanget med dybt problematiske fangstmetoder.

- De fleste af dåserne i samtlige danske supermarkeder indeholder tun fra destruktivt fiskeri, der blandt andet benytter sig af Fish Aggregative Devices. Det er en slags fiske-lokke-objekt, der placeres i havoverfladen, og som tiltrækker mere end blot tun. Det er derfor en dybt problematisk fangst-metode, der er forbundet med store mængder uønsket bifangst af hajer, skildpadder, delfiner og lignende, påpeger Greenpeace.

Organisationen nævner også, at informationen på tundåserne på de danske hylder ofte er så mangelfuld, at forbrugeren ikke kan vide, hvilken tun det drejer sig om, hvordan den er fanget, og hvilke forhold den er fanget under.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125