23948sdkhjf

Høje mælkepriser giver travle mejerier

Rekord i mængden af indvejet mælk på de danske mejerier

Der er travlt hos de danske mejerier. I løbet af de seneste 10 år har de danske mejerier taget imod omkring 800 millioner kilo ekstra mælk om året.

I 2016 blev der indvejet næsten 5,3 milliarder kilo mælk på mejerierne.

- Mælkepriserne tog et ordentligt dyk tilbage i 2014 og frem til sommeren 2016. Det skyldes tre ting. Dels lukkede Rusland for import af fødevarer, blandt andet en stor import af ost, dels var de kinesiske lagre fyldt op, så Kina aftog færre mejeriprodukter, og så forsvandt EU’s mælkekvoter. Til sammen gav det lavere efterspørgsel og øget udbud, og det pressede priserne i bund, siger Niels Ole Nielsen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Men de seneste seks måneder har langt de fleste mejerier verden over hævet afregningspriserne på mælk.

1. februar hævede Arla sin konventionelle acontopris, så de danske mælkeproducenter får 7,5 øre mere per kilo mælk. Nu er acontoprisen for konventionel mælk 261,9 øre, og for økomælk 359,7 øre.

Det oplyser Arla. Det er dog stadig lavere end niveauet tilbage i 2014.

- De seneste mange måneder er udviklingen vendt, så den globale mælkeproduktion er faldet, og så har efterspørgslen på især smør fået prisniveauet op på det højeste i 15 år, måske det højeste nogensinde, siger Niels Ole Nielsen.

Hos Arla forventer man den positive udvikling fortsætter ind i 2017.

- Generelt er markederne fortsat stærke med en god global efterspørgsel. Som et resultat af den milde vinter er den globale mælkeproduktion en smule højere end forventet, hvilket lægger en dæmper på priserne for fedt. I løbet af de seneste uger er priserne på gul ost i Europa også blevet svækket. Markedet for økologiske produkter er fortsat stabilt. Udsigten for de kommende måneder er stabil med en moderat positiv tendens, skriver Arla som kommentar til den kommende mælkeprisstigning.

Ifølge prognoser fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet vil produktionen dog stige i 2017, blandt andet på grund af en gunstig grovfoderproduktion i 2016, samt de stigende globale afregningspriser.

- Lige nu ser vi en lille opbremsning i prisstigningerne, men det er endnu for tidligt, at spå om stigninger er helt ovre for nu. Men det er ikke fordi, der sker en overproduktion for tiden, siger Niels Ole Nielsen.

Læs det gratis Food Supply Magazine her

Slagterier får grå hår i hovedet

Når det går godt hos mælkeproducenterne får de ofte grå hår i hovedet på kreaturslagterierne, fordi producenterne holder længere på malkekøerne i stedet for at sende dem til slagterierne.

Det oplever de netop nu på Danmarks største kreaturslagteri, hvor man har svært ved at følge med forbrugernes efterspørgsel.

- Det er en højst usædvanlig situation på den her tid af året, og vi er selvfølgelig ærgerlige over ikke at kunne levere det, kunderne efterspørger. Omvendt er det positivt for vores ejere, at mælkeprisen nu er på et niveau, som gør, at de holder køerne længere i stalden, siger Finn Klostermann, direktør for Danish Crown Beef.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109