23948sdkhjf

Amatør-avler koster fjerkræslagterier millioner

En enkelt hobbyavler har kostet fjerkræbranchen store eksportindtægter

Sydkorea, Japan, Saudi Arabien og Ukraine. Det er bare nogen af de lande, der smækkede døren i for dansk fjerkræ, da der blev konstateret den alvorlige type fugleinfluenza H5N8 hos en hobby-andeavler i Nordsjælland i november sidste år.

De lukkede eksportmarkeder har sendt fjerkræslagterierne på overarbejde for at finde nye afsætningsmuligheder for fjerkræet.

Her tre måneder efter udbruddet er både forbrugerpriser og afregningspriser til fjerkræproducenter raslet ned.

Kort tid efter fugleinfluenzaen brød ud, måtte de to store danske fjerkræslagterier, HKScan og Danpo, sænke afregningsprisen med 23 øre per kilo kød.

- Vi har en række vigtige eksportmarkeder, der har lukket ned for import af dansk fjerkræ, herunder slagtekyllinger, og dette er naturligvis noget, der påvirker vores forretning og økonomi negativt. Det er en kedelig force-majeure-lignende situation, som vi bare må videre fra så godt og hurtigt som muligt, siger Kristian Mortensen, kommunikationschef i HKScan.

Det er salgspriserne og ikke slagtevolumen, der har taget et dyk.

- Vi har som sådan ikke nedjusteret slagtemængden væsentligt, men vi er for nuværende selvsagt nødt til at omdirigere en del af vores eksportvolumen til andre markeder end de normale, hvilket har en negativ effekt på salgspriserne, siger Kristian Mortensen.

Læs Food Supply Magazine gratis her

H5N8-fri i morgen
Hos Fødevarestyrelsen har man gode nyheder til erhvervet.

- 22. februar kan vi erklære os fri af det udbrud, der blev konstateret tilbage i november 2016, og dermed kan vi igen udstede eksportcertifikater, der siger at dansk fjerkræ er fri for fugleinfluenza H5N8.

- Samtidig arbejder vi stenhårdt på at få ophævet de aktive eksportrestriktioner, som nogen lande selv har indført. Det gør vi ved at sende informationer til lande om den aktuelle situation. Men erfaringsmæssigt vil der for flere tredjelandes vedkommende gå længere tid, inden de genåbner, siger Troels Vensild, kontorchef for international handel i Fødevarestyrelsen.

Truslen fra fugleinfluenza er dog stadig høj.

- Trusselsbilledet er fortsat højt i Danmark. Der er for nyligt konstateret fugleinfluenza i lande som Sverige, Polen og Tyskland, og vi finder med jævne mellemrum fugle i naturen, der er ramt af fugleinfluenza. Derfor fastholder vi også, at alle tamme fugle skal holdes under tag, siger Troels Vensild.

Sidst Danmark var ramt af fugleinfluenza var i 2006, og dengang vurderede Fødevarestyrelsen, at den danske fjerkræbranche mistede omkring 200 millioner kroner i eksportindtægter.

Modsat 2006 har Fødevarestyrelsen denne gang været i stand til at forhandle mere begrænsede eksportforbud igennem med andre lande, blandt andet Hong Kong.

Derfor forventer Fødevarestyrelsen ikke helt så store eksporttab som i 2006.

- Et konservativt skøn vil være at erhvervet mister 5-10 millioner kroner i eksportindtægter for hver måned, der ikke kan udskrives eksportcertifikater, siger Troels Vensild.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094