23948sdkhjf

Udvider for 340 millioner: Gode penge i usynlig ingrediens

Andels-Kartoffelmelsfabrikken Midtjylland fejrer 100-årsjubilæum med kæmpeinvestering. Vi har talt med direktør Jørgen Bæk

Hvad er baggrunden for den store produktionsudvidelse i Brande?

- Da EU-kvoterne for kartoffelstivelse blev ophævet i 2011, producerede vi 40.000 ton stivelse her i Brande. Sidste år producerede vi 61.000 ton, og med vores udvidelse er planen at vores kapacitet skal op på 80.000 ton om fem år. Vi har siden 2011 haft en vækst på fem procent hvert år. Hverken bygninger eller udstyr kan følge med den vækst, og derfor bliver vi nødt til at udvide. Sammen med vores søsterselskaber Toftlund og Karup udvider vi for tæt på en milliard kroner over de næste fem år.

Hvordan placerer Danmark sig i det internationale marked for kartoffelstivelse?

- De midtjyske kartoffelavlere har tidligere konkurreret med især tyske og hollandske avlere, men dernede satser de mere på store kartofler til pommes frites. Det skyldes, at efterspørgslen på pommes frites er steget markant i Asien. I Tyskland og Holland er jorden lidt bedre, klimaet lidt varmere, og de må tilføre jorden mere kvælstof. Det kan vi ikke konkurrere med i Danmark, når det handler om kartofler til pommes frites. Det har givet god plads i markedet for fabrikskartofler, som vi er gode til at avle her i Midtjylland med vores sandede jorde.

Læs Food Supply Magazine gratis her

Hvad kommer udvidelsen til at betyde for jeres produktion?

- I dag er vores produktion aktiv i fem måneder, fra august til februar. Med vores kapacitetsudvidelse kan vi komme ned på fire måneder. Kartoflerne taber stivelse, jo længere de ligger, før de bliver forarbejdet. Udvidelsen betyder, at vi blandt andet bygger en bro over togskinnerne i Brande. Det giver besparelser på transportomkostningerne og vil flytte meget af den tunge trafik væk fra det byområde, der bliver belastet i dag. Vi kommer til at have samme bemanding som i dag, hvor to procesoperatører kan producere 20 ton i timen. Fremadrettet skal de samme to producere 36 ton i timen. Vi er omkring 25 medarbejdere hele året rundt.

Hvor ender jeres produkter?

- 90 procent af vores produkter bruges som ingrediens i andre forarbejdede fødevarer. Det er stort set hele vores produktion, der sælges til andre virksomheder i fødevareindustrien, som bruger vores stivelse i forarbejdede fødevarer. Vi plejer at kalde vores produkter den usynlige ingrediens. Det er under 0,5 procent af vores produktion, der ender på hylderne i detailhandlen som eksempelvis kartoffelmel. Over 90 procent af vores produkter går til eksport til over 80 lande. Den høje danske fødevaresikkerhed åbner døre for os, især i Asien, hvor tæt på 40 procent af vores produkter ender.

Hvad er opskriften på jeres succes?

- Vi har brugt 100 år på at forarbejde kartofler, så det er vi efterhånden rigtigt gode til. Vi er en andelsejet virksomhed med 325 andelshavere, og vi er meget tæt knyttet til kartoffelavlerne, som bakker os op. Vi satte 600.000 nye andelsbeviser til salg, og de nuværende avlere valgte faktisk at tegne sig for 620.000 beviser i alt, mens nye avlere har valgt at tegne sig for 130.000 beviser. Til gengæld giver vi i Danmark verdens højeste afregningspris for stivelseskartoflerne. Men det er ikke nok at producere et førsteklassesprodukt, vi skal også kunne sælge det ude i verden, og her er vores salgsorganisation i KMC enormt dygtige til at afsætte vores produkter verden over.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079