23948sdkhjf

Eurofins: Sådan bremses listeria i produktionen

Køkkener og fødevareproducenter mere opmærksomme efter Jørn A. Rullepølsers konkurs

Før maj 2014 var det de færreste danskere, der kendte til virksomheden Jørn A. Rullepølser. Men over natten blev virksomheden landskendt for sine listeria-ramte rullepølser. I dag er virksomheden gået konkurs.

Men det har ikke fået danske fødevareproducenter og storkøkkener til at glemme listeria.

Hos analysevirksomheden Eurofins oplever de ansatte, at det ikke kun er laboratorietest, der bliver efterspurgt. Mere viden om bekæmpelse af listeria er også i høj kurs.

- Kombinationen af den store medieopmærksomhed, og Fødevarestyrelsens øgede fokus har gjort, at mange virksomheder har styrket indsatsen mod listeria, og vi kan også se et svagt fald i antallet af personer der blev syge af listeria i 2016.

- Efterspørgslen på mere viden om listeria har gjort, at vi nu udbyder korte kurser i forebyggelse og styring af risikoen for listeria, og de har været meget populære, siger Henriette Schønwandt, levnedsmiddelrådgiver hos Eurofins Steins Laboratorium.

Og det er ikke kun fødevareproducenter, der sætter ind mod listeria. Også storkøkkener, der blandt andet laver mad til ældre med større risiko for at blive alvorligt syge af listeria, har vist stor interesse for Eurofins' forebyggelseskurser.

Manglende viden
- De fleste ved godt, at listeria er en sygdomsfremkaldende bakterie, men de har manglet viden om, hvordan man styrer risikoen for vækst af bakterien teknologisk, og hvordan man administrativt bør have styr på sin risikovurdering og egenkontrol. Rigtigt mange af de mennesker, der arbejder i storkøkkener, er uddannet til at lave mad, og vi oplever, at de helst vil koncentrere sig om det, og at de administrative processer skal tage så lidt tid som muligt, siger Henriette Schønwandt.

Den største listeria-bombe er, hvis varmebehandlingen ikke bliver foretaget korrekt, eller der sker en efterkontaminering.

Det kan være, hvis fødevarerne ikke bliver udsat for tilpas høje temperaturer, eller hvis nedkølingen foregår for langsomt.

- Hvis man ikke ved, hvorfor man har egenkontrolprogrammer, så bruger man dem heller ikke aktivt. Så det bruger vi tid på at snakke om på kurserne. Vi går også mere praktisk til værks og snakker om, hvordan det man kan holde listeria-bakterien nede ved hjælp af bedre hygiejnisk indretning af produktionen og bedre personlig hygiejne, fortæller Henriette Schønwandt.

Når der bliver testet for listeria, er det meget ofte kun fødevarerne, der bliver udtaget til undersøgelse, mens produktionsmiljøet ofte bliver overset, og det kan være en stor fejl, lyder det fra Eurofins.

- En af de store syndere er efterkontaminering, eksempelvis hvis der sker et tilbagestrøg på rengjorte flader, hvis en maskine står for tæt på et afløb eller en ikke-rengjort anden maskine. Standarden på rengøringsudstyret skal også være i top, ellers risikerer man, at rengøringen har den modsatte effekt, forklarer Henriette Schønwandt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079