23948sdkhjf

Millionsatsning på insekter

Stort udviklingsprojekt skal skabe flere hundrede nye job

Der er blevet snakket meget om insekter som fødevarer og foder de seneste år. Men ingen i Europa har reelt formået at sætte gang i en industriel storskala-produktion. Men et nyt stort projekt skal gøre Danmarks til et foregangsland inden for industriel produktion af insekter.

Et nyt, stort konsortium er gået sammen om at udvikle nye metoder til insektproduktion. Budgettet er på 28 millioner kroner, hvoraf 19 millioner kroner er fra Innovationsfonden.

- Målet er at få etableret insektfabrikker. De seneste år er protein fra insekter blevet anerkendt som et realistisk og miljøvenligt supplement til traditionelle proteinkilder til foder og fødevarer. Med den stærkt voksende verdensbefolkning vil der være stigende fokus på udvikling af nye proteinkilder, og her skal Danmark være foregangsland, siger faglig projektleder Lars-Henrik Lau Heckmann, Teknologisk Institut.

Projektet inVALUABLE vil fokusere på produktion af melorme. Særligt proteinet i melormene bidrager med en smag af umami til de fødevarer, hvori insekterne indgår.

- Regeringen arbejder for at skabe bedre rammer for fødevareindustrien i Danmark samtidig med, at vi passer på miljøet. Derfor er det rigtig interessant, at Innovationsfonden nu investerer i det bæredygtige projekt inVALUABLE, der vil gøde jorden for industriel produktion af insekter til foder og fødevarer. Jeg ser frem til at følge projektet, siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs.

300 millioner i omsætning
På sigt er målet en årlig omsætning på 200 til 300 millioner kroner og 100-200 relaterede job. inVALUABLE udføres af 11 partnere, som omfatter en bred vifte af eksperter, entreprenører og en internationalt førende insektproducent, Proti-Farm R&D fra Holland, der sammen kan medvirke til at virkeliggøre industriel produktion af insekter i Danmark.

Konsortiet består af både forskere, automationsingeniører og biotekvirksomheder. Selve produktionen skal foregår på den vestjyske herregård Ausumgård.

- Protein fra insekter kan produceres meget ressource-effektivt og bæredygtigt. Insekterne omdanner effektivt organiske restprodukter til proteiner af høj kvalitet, samtidig med at de udleder væsentligt mindre CO2 end for eksempel svin og 100 gange mindre CO2 end kvæg, siger Lars-Henrik Lau Heckmann.

Læs Food Supply Magazine gratis her

Melorme i Danmark
For at producere et kilo oksekød skal der bruges 200 kvadratmeter og 10 kilo foder, mens de krav kan reduceres til 15 kvadratmeter og to kilo foder for at producere et kilo insekter.

I projektet skal man skabe det praktiske fundament for insektfabrikker i Danmark.

- Innovationsfondens satsning med inVALUABLE viser, at insekter som proteinkilde ikke er nogen døgnflue som fremtidens produktionssystem til foder og fødevarer. Med de danske landbrugstraditioner og vores store ekspertise inden for fødevareproduktion ligger her et stort uudnyttet potentiale, siger Lars-Henrik Lau Heckmann, som foruden melorme også ser et stort potentiale inden for produktion af fårekyllinger og græshopper - samt fluelarver til foder.

I dag eksperimenterer man med produktion af melorme hos Heimdal Entofarm i Vestjylland. Her har man dog endnu ikke automatiseret produktionen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094