23948sdkhjf

Kæmpeinvestering skal sikre vingummibamserne

Det lunefulde, fugtige sommervejr har altid været en udfordring for Haribos produktion

Man tror, det er løgn. Men på Haribos slikfabrik i Fakse står der rent faktisk flere støbemaskiner, som enten har kørt begrænset i sommerperioder eller ligefrem været sat helt ud af drift i visse perioder.

Simpelthen fordi den høje danske luftfugtighed er gift for nyproducerede vingummier, som helst skal ligge og hærde i kølige omgivelser med præcis styring af luftfugtigheden.

Den grad af styring har man aldrig haft på fabrikken, hvilket indtil nu har gjort det svært at køre med en jævn produktion af vingummi, skum og lakrids.

- Kigger man på den historiske udnyttelsesgrad af maskinerne hen over året, kan vi se, at man fra april til september-oktober har haft et voldsomt dyk i produktionen, fordi fugtighed og varme er noget, som lakrids, vingummier og skum har det rigtig dårligt med, forklarer teknisk chef Lars Bjerkén.

Læs Food Supply Magazine gratis her

Luftfugtighed er afgørende for kvalitet
Dén nød skal en investering på 57 millioner kroner til et nyt affugtningsanlæg være med til at knække.

Det er et tysk anlæg med teknologi, der allerede bruges på flere andre Haribo-fabrikker, og når investeringen løber op i så relativt mange penge, er det, fordi anlægget skal dække stort set hele fabrikkens areal - alene støbeafdelingen spreder sig over tre etager, pakkeriet over to.

Det er især luftfugtigheden, som er afgørende for slikkvaliteten, forklarer projektleder Jesper Schade Petersen. Bliver luftfugtigheden for høj, begynder melet i de forme, som slikket støbes i, at klistre til produkterne. Efter støbningen er det ligeledes afgørende, at såvel vingummi og skum som saltlakrids kan ligge og hærde under præcist regulerede forhold.

I støbehallerne skal affugtningsanlægget således være med til at holde en præcist kontrolleret luftfugtighed, der ligger betydeligt lavere end den relative luftfugtighed på en lummer dansk sommerdag.

- Tidligere har det været svært at produktionsplanlægge, fordi det hele afhang af vejret. Så det primære mål med det her anlæg er, at kvaliteten på produkterne skal være tip-top, og at vi kan producere både sommer og vinter, forklarer Jesper Schade Petersen.

Anlægget fungerer på den måde, at man genvinder varmen. Først køles luften ned, hvorved fugten kondenseres. Herefter varmes luften op igen før indblæsning. Om vinteren udnytter man udeluften til at køle ned, om sommeren er det nødvendigt med et køleanlæg.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143