23948sdkhjf

DNA-metoder bremser fødevaresvindel

Nye metoder gør fødevareanalyser langt mere nøjagtige

For seks-syv år siden opdagede hverken fødevareproducenter eller laboratorier, hvis der var smårester af svinekød i oksekødsprodukter, fordi der ikke var blevet rengjort ordentligt ved et produktionsskifte. Man havde simpelthen ikke redskaberne til at finde de meget små variationer.

Men for ikke så mange år siden blev analysemetoderne radikalt forandret.

- Nu kan vi påvise indhold fra et specifikt dyr helt ned til 0,01 procent med PCR-teknikken, der kan vise de specifikke DNA-fragmenter i en fødevare. Vi kan simpelt måle meget mere og mere nøjagtigt, siger Svend Aage Linde, administrerende direktør i Eurofins Danmark.

Omkring 10 procent af alle fødevarer i Europa er ikke, hvad de udgiver sig for at. Det vurderer Europol, der jagter fødevaresvindel sammen med Interpol. Her beder man blandt andet Eurofins om hjælp, når en fødevare skal identificeres. Det var Eurofins i Frankrig, der hjalp myndighederne med at konstatere, at et stort parti importeret kinesisk honning ikke var ægte honning.

- Man sidder nogle gange derhjemme og ser en amerikansk krimi, hvor de bruger DNA-analyse til at fange forbrydere ved hjælp af et enkelt støvkorn. Det virker urealistisk, men vi kan faktisk helt utroligt meget med en DNA-test i dag, hvad enten det handler om dyr, foder eller naturen. En spand vand fra en sø kan fortælle, hvad der lever af planter og dyr i hele søen, siger Søren Hansen, som er leder af mælk og serologi-afdelingen hos Eurofins i Vejen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062