23948sdkhjf

Ernæringseksperter jubler over dansk rapsolie

Hans Lehnsgaards rapsoliefabrik på Bornholm kalder sin olie for Nordens olivenolie. Og ernæringseksperter jubler over den lokale råvare, der har et langt lavere indhold af de skadelige mættede fedtsyrer.
Danske forskere mener, at rapsolie formentlig er sundere end de fleste andre spiseolier. Den har det samme høje og gavnlige indhold af de såkaldte oliesyrer som olivenolie, men et endnu lavere indhold af det skadelige mættede fedt. Rapsolie har desuden et usædvanlig højt indhold af det såkaldte plante-omega-3. Plante-omega-3 har ikke samme egenskaber som omega-3 fra fisk og fiskeolier, men menes også at være sundhedsfremmende.

Lehnsgaard sælger i dag i nærheden af 300.000 liter olie om året og omsætter for godt otte millioner kroner. Det oplyser Politiken.

- Det er lidt trendy at bruge danske råvarer til det hele, udtaler Hans Lehnsgaard, som i 1990'erne tog første skridt til den oliefabrik, han ejer på Bornholm i dag.

Rapsolie - ny nordisk kost
Meyers Madhus er med i det store forskningsprojekt OPUS, der skal definere og teste en ny nordisk kost, der også kan fremme danskernes sundhed. Madhuset skal nu i gang med at opfinde 100 nye nordiske opskrifter, der skal testes på danske familier og skolebørn og her kommer den koldpressede bornholmske rapsolie også ind i billedet.

Olien overholder nemlig tankegangen i OPUS om lokale råvarer, terroir og korte afstande fra mark til bord. Og så vurderer forskerne den oven i købet som sund.

Den bornholmske olieproducent arbejder hele tiden på at videreudvikle sit produkt, der både findes i ren form og med smagsvarianter som chili, hvidløg, basilikum, citron og grillkrydderi. I øjeblikket har Hans Lehnsgaard særligt fokus på et samarbejde med en tysk ekspert inden for planteforædling med henblik på at finde ud af, om det er muligtat fremstille rapsolie ved endnu lavere temperaturer og derved producere raps med et endnu lavere indhold af mættede fedtsyrer.

Kilde: Politiken

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078