23948sdkhjf

Forloren hare trækkes tilbage efter 19 salmonellasyge

Mistanke om salmonella i en frossen færdigret får Fødevarestyrelsen til at advare

Fødevarestyrelsen advarer forbrugerne mod at spise en frossen færdigret med forloren hare fra Coop, produceret af Tulip, efter at 19 personer er blevet syge af en type salmonella-bakterie.

Af de 19 er to personer, der havde en anden alvorlig sygdom i forvejen, afgået ved døden.

Undersøgelser af salmonella-tilfældene har kastet mistanken på den forlorne hare. Undersøgelserne slår dog ikke endeligt fast, at det er den madvare, som står bag spredningen af bakterier.

- Vi arbejder på højtryk for at opklare denne sag og at opspore og inddæmme kilden til udbruddet, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove.

Der er tale om en frossen færdigret. Den er solgt under mærket Normeat A/S i Kvickly, Super Brugsen, Dagli' Brugsen, Fakta og på coop.dk.

Den er produceret 4. november, og Fødevarestyrelsen gør derfor opmærksom på, at den kan ligge i fryseren hos nogle forbrugere.

Måske flere datoer
Fordi undersøgelserne stadig er i gang, vil Fødevarestyrelsen ikke afvise, at den på et senere tidspunkt vil udvide tilbagekaldelsen til flere datoer.

Tulip understreger i en pressemeddelelse, at der ikke er påvist salmonella i prøverne fra produktet.

- Tilbagekaldelsen sker alene på baggrund af en mistanke efter enkelte patientinterviews, og vi arbejder hurtigt og intenst på at komme til bunds i sagen, skriver selskabet.

Det er Statens Serum Institut, SSI, der står for at opklare, hvor smitten stammer fra. Første spor er, at alle 19 har samme type bakterier, forklarer Luise Müller, der er epidemolog på SSI.


- Det tyder på en fælles smittekilde. Derudover har vi ved at interviewe de smittede og studere en del af patienternes indkøbsdata kunnet se, at lige netop den forlorne hare er blevet købt og spist af flere af patienterne, siger hun.

Salmonella-baktier kan ikke overleve temperaturer over 75 grader. Derfor vurderer Fødevarestyrelsen, at utilstrækkelig opvarmning er en del af årsagen til salmonella-udbruddet.


/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083