Forebyggelse af fødevaresvindel går ind i en ny tidsalder

Klumme: Nu skal det være slut med snak - nye krav lægger op til handling, skriver bromatolog Lars Krusell fra Teknologisk Institut.

I sidste måned skete et længe ventet paradigmeskift for de væsentligste certificeringsstandarder på fødevareområdet.

Det er et skift væk fra snak, begrundelser for og forklaringer om, hvorfor fødevaresvindel skal tages alvorligt, til at nu skal der handles og etableres sikring mod svindel, der kan true fødevaresikkerheden.

GFSI, Global Food Safety Initiative, der stiller krav til indholdet i de betydende standarder, kom endelig med deres "Benchmarking Requirements, version 7". De omfatter blandt andet krav til at adressere fødevaresvindel, food fraud.

Fremover skal standarderne kræve af fødevarevirksomhederne, at de analysererer sårbarheden overfor, at deres varer er udsat for svindel - og at virksomhederne tager de nødvendige forholdsregler og etablerer procedurer, der afbøder de identificerede sårbarheder samt indbygger dette i virksomhedens ledelsessystem for fødevaresikkerhed.

Klare deadlines
De tre største standarder, FSSC 22000, IFS og BRC, har allerede adopteret kravene, der har været proklameret i mere end to år. Nu er der således klare deadlines i standarderne for, hvornår virksomhederne skal leve op til kravene. Som den seneste er det for FSSCs vedkommende pr. januar 2018.

Der vil givetvis ske det, at også virksomheder, der ikke er certificerede, vil blive mødt af kravene i forskellig grad, når de handler med kunder der er certificerede.

Virksomhederne vil blive spurgt om, hvad de gør for at sikre sig mod, at deres varer er blevet svindlet. Den nærliggende reaktion er at bruge de samme værktøjer som de certificerede virksomheder benytter, så der kan svares, at vi skam har styr på vores sårbarheder.

Det kan man få ved at benytte analyseværktøjet SSAFE Vulnerability Assessment Tool, der  kan hentes gratis på nettet. Værktøjet er en glimrende og strukturet tilgang til sårbarhedsanalyse og ender med en synliggørelse af sårbarhederne og af de bagvedliggende årsager.

Det kræver en vis kreativitet
Årsagerne kunne for eksempel være lange og uklare forsyningskæder, hårdt prispres på leverandører - eller modtagekontrol, der kun er fokuseret på kvalitetsparametre og ikke er målrettet afsløring af svindel. Derefter skal virksomheden så etablere afbødende foranstaltninger, så fødevaresikkerheden ikke trues at potentiel svindel.

Værktøjet kan godt virke lidt uoverskueligt, når man åbner det de første gange, og omsætningen til styrende foranstaltninger i ledelsessystemet kræver en vis kreativitet. Det vil vi gerne hos Teknologisk Institut hjælpe virksomhederne med.

Teknologisk Institut  tilbyder et kursus i brugen af SSAFE-værktøjet og etablering af styring af de identificerede sårbarheder. Vi har holdt kurset et par gange i efteråret 2016 med meget tilfredse deltagere, og der er få ledige pladser tilbage på et tilsvarende kursus i Aarhus 29. marts.

Se mere om kurset her



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Nina Svanborg
Godt Lars. Det er et utroligt relevant emne. Jeg er sikker på, at der er meget mere svindel med fødevarer, end de fleste danskere overhovedet har fantasi til at forestille sig!

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

118 står til fyring på danskejet pålægsfabrik

Danish Crown trimmer kriseramt britisk datterselskab. Det koster en femtedel af medarbejderen jobbet på engelsk fabrik.

Slagteriudstyr får nyt liv efter konkurs

Kosttilskud er en milliardindustri

Brand på Norlax

Mejeribranchen har knækket kurven

Måltidskasser skal sende færre ældre på hospitalet

66 illegale hestekød-handlere anholdt

Produktion af økologisk honning er tredoblet efter lempet lov

Irma åbner afdelinger for veganere og vegetarer

Lactosan har kæmpeoverskud på ost

Enorm interesse for nye job hos Danish Crown

Langsand Laks har fundet årsagen til mystisk massedød

Fynsk mikrobryggeri er i dyb krise

Konkursramte Dan-Palletiser overlever

Nordjyder klar med gin uden alkohol

Orkla dykkede voldsomt på bundlinjen

Fabrikslukning og overtagelse af O. Kavli spiller ind

- Nu begynder vin-nørderne at besøge mig

Nordjysk vinavler nægter at sælge til store supermarkedskæder

Wozniacki bliver frontfigur for dansk energidrik

Tottenhams Christian Eriksen får selskab af tennisstjernen

Mystisk massedød hos Langsand Laks

Slagteri udvider for 30 millioner kroner

Nyt tarmrenseri skal øge slagtegrisenes værdi

Graasten kalder meget mere remoulade tilbage

Vitaminindsprøjtning til københavnsk madmarked

Utilfredse kunder: Street food er for dyrt

Japan-aftale kan give masser af nye fødevarejobs

Mols-mand klar med 4.000 flasker enebær-gin

Chr. Hansen overgår egne forventninger

Største lønstigninger siden finanskrisen

Naturlig farve: Slut med den kedelige blå

Harboe solgte mere og tjente mindre

Tyggegummifabrik har nået målet

Campylobacter er den største skurk

Rejsegilde hos Gram Equipment

Nu 2.000 spisesteder med økologisk spisemærke

Topkok rykker ind på nyt luksushotel

Næsten hver anden dansker er immun overfor sundhedsråd

Forskere vil undersøge 50 ”restaurant-planter”

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Hvad er fordelene ved flexleasing?

Anton er udlært elektriker hos EL:CON i Roskilde

Dansk Halbyggeri og Team Rynkeby indtager Paris

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af coating pulver-støv hos Boehringer Ingelheim

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Gunnebo ovalringe med den perfekte pasform til DIN 15401 og 15402-krankroge

En effektiv kreditpolitik kan sætte din virksomhed i førersædet

Miljølager til tromler og IBCer

Mange hundrede strømmer til ny, intelligent platform

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Endnu en Erikkila vægsvingkran fra Fyns Kran Udstyr er leveret til en kunde

Ny halmkedel giver stor brændselsbesparelse!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Der findes danske systuer endnu

Handler du med lande med et højt risikoniveau?

Opbevaring af farlige medier i arbejdslokaler

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Brænder du for elektronik og styring

10 gode råd til succesfuld samhandel med Kina

Ferie!!! Bare rolig - vi er her hele sommeren.

Salicath forhandler innovativ osteform HI-PERF fra SERVI DORYL

RS Components lagerfører nu kompakte Figaro-gassensorer, der giver en bedre...

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Værdien af HR

Send til en kollega

0.23