Forebyggelse af fødevaresvindel går ind i en ny tidsalder

Klumme: Nu skal det være slut med snak - nye krav lægger op til handling, skriver bromatolog Lars Krusell fra Teknologisk Institut.

I sidste måned skete et længe ventet paradigmeskift for de væsentligste certificeringsstandarder på fødevareområdet.

Det er et skift væk fra snak, begrundelser for og forklaringer om, hvorfor fødevaresvindel skal tages alvorligt, til at nu skal der handles og etableres sikring mod svindel, der kan true fødevaresikkerheden.

GFSI, Global Food Safety Initiative, der stiller krav til indholdet i de betydende standarder, kom endelig med deres "Benchmarking Requirements, version 7". De omfatter blandt andet krav til at adressere fødevaresvindel, food fraud.

Fremover skal standarderne kræve af fødevarevirksomhederne, at de analysererer sårbarheden overfor, at deres varer er udsat for svindel - og at virksomhederne tager de nødvendige forholdsregler og etablerer procedurer, der afbøder de identificerede sårbarheder samt indbygger dette i virksomhedens ledelsessystem for fødevaresikkerhed.

Klare deadlines
De tre største standarder, FSSC 22000, IFS og BRC, har allerede adopteret kravene, der har været proklameret i mere end to år. Nu er der således klare deadlines i standarderne for, hvornår virksomhederne skal leve op til kravene. Som den seneste er det for FSSCs vedkommende pr. januar 2018.

Der vil givetvis ske det, at også virksomheder, der ikke er certificerede, vil blive mødt af kravene i forskellig grad, når de handler med kunder der er certificerede.

Virksomhederne vil blive spurgt om, hvad de gør for at sikre sig mod, at deres varer er blevet svindlet. Den nærliggende reaktion er at bruge de samme værktøjer som de certificerede virksomheder benytter, så der kan svares, at vi skam har styr på vores sårbarheder.

Det kan man få ved at benytte analyseværktøjet SSAFE Vulnerability Assessment Tool, der  kan hentes gratis på nettet. Værktøjet er en glimrende og strukturet tilgang til sårbarhedsanalyse og ender med en synliggørelse af sårbarhederne og af de bagvedliggende årsager.

Det kræver en vis kreativitet
Årsagerne kunne for eksempel være lange og uklare forsyningskæder, hårdt prispres på leverandører - eller modtagekontrol, der kun er fokuseret på kvalitetsparametre og ikke er målrettet afsløring af svindel. Derefter skal virksomheden så etablere afbødende foranstaltninger, så fødevaresikkerheden ikke trues at potentiel svindel.

Værktøjet kan godt virke lidt uoverskueligt, når man åbner det de første gange, og omsætningen til styrende foranstaltninger i ledelsessystemet kræver en vis kreativitet. Det vil vi gerne hos Teknologisk Institut hjælpe virksomhederne med.

Teknologisk Institut  tilbyder et kursus i brugen af SSAFE-værktøjet og etablering af styring af de identificerede sårbarheder. Vi har holdt kurset et par gange i efteråret 2016 med meget tilfredse deltagere, og der er få ledige pladser tilbage på et tilsvarende kursus i Aarhus 29. marts.

Se mere om kurset her



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Nina Svanborg
Godt Lars. Det er et utroligt relevant emne. Jeg er sikker på, at der er meget mere svindel med fødevarer, end de fleste danskere overhovedet har fantasi til at forestille sig!

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Euro Poultry i topform

Nakskov Mill tjener på specialprodukter

Siden Dan Jensen kom til som administrerende direktør i Nakskov Mill Foods, har morgenmadsproducenten vendt minus til plus

35.000 mælkekasser er retur hos Arla

Ikke mindst børnehaver har afleveret i stor stil

Bryggerhøjskole skifter ud i toppen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nakskov Mill Foods' niche igen en millionsucces

Private label-ekspert holder konstant øje med den næste trend

Premiere: Danish Salmon sælger nu landbaseret laks

Laksene fra Hirtshals er for første gang i danske kølediske

Storkøkkenleverandør er gået konkurs

Fortsat optimisme hos Marel

En lille nedgang i omsætningen i 2016 bekymrer ikke Marel i Århus.

Frem satser på mere løntapning

Hurtigere omstillinger bliver alfa og omega i fremtiden for Frem A/S, der gerne vil lave mere løntapning af de nye sodavandsprodukter, der dukker op

Rynkeby vil udvide igen

Københavnsk marked blandt Europas bedste

The Independent har kåret de 10 bedste street food-markeder i Europa.

Streetfoodmarked forsinkes

Fusion skal bane vej for nyt bryggeri

Sodavandsfabrikken Frem i Ribe er blevet købt af Haderslev-bryggeriet Fuglsang. Tilsammen skal de to have muskler til at bygge nyt bryggeri

Børn som pepperonibosser? Glem det!

Larsens og Ramsgaards børn må ikke overtage DK-Foods

Co-Ros safter gav en kvart milliard i overskud

Ekstrem situation: Slagtegrise køres til Tyskland

Ølpioner får Den Danske Ølpris 2017

Christian Skovdal Andersen hædret for "imponerende arbejde"

Slagteriarbejdere har genoptaget arbejdet

Ugens grin: Mirakelkur

1

Millionærer på pepperoni: Vi har også været heldige

Stifterne af DK-Foods har fulgt deres mavefornemmelser

DK-Foods ikke til at stoppe: Gør klar til ny udvidelse

Pepperoni-konger har 50.000 kvadratmeter at bygge på

Laksefirma klar til kæmpevækst

Orkla køber sig ind i SR Food

Danish Crown igen ramt af strejke

Magasin bobler af fødevareindustri

Risiko for søm i kapers på glas

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Haribo halverede sit danske overskud

Kohbergs resultat styrtdykkede i 2016

Blåt gummistøv driller boller fra Kohberg

Ægtepar melder udsolgt på fødevarefestivaler

Drinkster er gået konkurs

Global burgerkæde sætter danske salater på menuen

1

Mejeri tjener godt på hvide oste

Easis vokser for sjette år i træk

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mange års erfaring med pakkemaskiner, palleteringsanlæg samt transportbånd

NY PORTAL: Spar +50% på indkøb!

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Et gevind er ikke bare et gevind

DABA går sammen med Kryta A/S

Dynamisk kvalitetsledelse i en autonom kultur

Optimering af produktionsudstyr til Toms’ søde sager

Næsten service-fri nitrogengenerator til alle opgaver

Dansk Procesventilation har færdiggjort projekt med olietågeudsugning fra CNC-maskine

Endnu en Erikkila Spartan travers fra Fyns Kran Udstyr – leveret til kunde

Indvielse af anlæg designet af Process Engineering

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Special Produktion hos Granzow

Sådan finder du de rigtige medarbejdere

Prevas byder velkommen til 15 nye medarbejdere

Energioptimering af virksomheden – med mulighed for tilskud

Fedt i udsugningsfiltre øger energiforbruget

Har du den rigtige kabinetkøler?

Fyldemaskiner fra Trepak International AB

Håndholdt XRF - Olympus Delta

Spar tid ved at plukke mere effektivt - vælg den rette plukkemetode

Det er værd at netværke i et medlemsskab, der skaber løsninger.

En flot 2. plads til Dacapo Stainless ved årets store e-handelsprisuddeling

Trækfri luftfordeling med FBS loftpaneler

Dansk Procesventilation har færdiggjort central rengøringsløsning/støvsuger...

Send til en kollega

0.467