23948sdkhjf

Chip afslører salmonella på rekordtid

Et hold forskere fra Århus har fremstillet en chip, der afslører om kødet i pakken indeholder salmonella. Og det endda hurtigere end nogen sinde - en halv time fra vareprøven tages til man står med det endelige resultat.
Den er fremstillet af SU8-polymer, kan fremkaldes som en gammeldags filmrulle, er én gange én cm bred og to millimeter tyk og vejer 0,2 gram, produktionsprisen er ca. 5 kr. pr. styk, og så kan den kun anvendes én gang. Det er beskrivelsen af den nye chip, der ved hjælp af DNA i vareprøven, tilsætning af sporstoffer og gennemlysning af UV-lys, afslører salmonella.

Et hold forskere fra Århus står bag opfindelsen, der udover ovenstående, også består af en chipholder og en kontrolboks, der sluttes til en computer. Hele seancen tager ca. en halv time fra vareprøven tages til man står med det endelige resultat – det skal ses i lyset af den langt mere bekostelige metode, det er at teste vareprøver i et laboratorium. Her tager det ofte fire dage til en uge, før man har resultatet.

Det er DTU Veterinærinstituttet i Århus, der med deres Lab-on-a-Chip har potentiale til at revolutionere hele kampen mod farlige bakterier og vira i fødevarer.

- Chippen kan bruges til at finde bakterier, som campylobacter, salmonella og listeria, eller virus, som fugleinfluenza, svineinfluenza eller rotavirus. Det kan gøres både i produktionskæden, i supermarkedet eller på gården. Chippen kan også bruges på mennesker til at finde eksempelvis proteiner, der afslører endetarmskræft. Der er mange muligheder, alt for mange til at nævne her, fortæller Dang Duong Bang, som er ph.d. og seniorforsker på DTU Veterinærinstituttet i Århus og leder af den danske del af projektet, der laves for EU-midler i samarbejde med universiteter og erhvervspartnere i Polen, Sverige, Spanien, Tyskland og Østrig.

Fremtiden er ifølge Dang Duong Bang lys for den lille chip, som har et enormt potentiale på verdensplan.

Kilde: Århus Stiftstidende

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078