Jægere har mindsket storkøkkeners madspild

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Selv køkkener, der allerede har gjort en indsats, kan reducere spildet

Der er stort potentiale for at mindske madspildet i danske storkøkkener – og det er til gavn for både miljøet og økonomien.

Det er erfaringen efter det første år med Miljø- og Fødevareministeriets projekt Madspildsjægerne, der hjælper storkøkkener med at reducere madspild. 15 ud af de foreløbigt 22 afsluttede køkkener har skåret i madspildet, selv om langt de fleste allerede havde gjort en indsats. For eksempel har et storkøkken halveret madspildet og dermed tjent ekstra kroner på bundlinjen.

- Det viser, at vi kan gøre en forskel med målrettet oplysning. Vores madspildsjægere gør storkøkkener klogere på, hvordan de kan minimere madspildet. Det fører til målbare resultater til fordel for både miljøet og økonomien, for hvis man spilder mindre i et køkken, behøver man heller ikke købe så meget ind. Jeg håber, at andre lader sig inspirere af de gode erfaringer, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Fakta om Madspildsjægerne

• Madspildsjægerne giver gratis hjælp i storkøkkener til at sætte fokus på madspild.

• Konceptet drives af konsulenter fra Teknologisk Institut.

• Hvert forløb er tilpasset det enkelte køkken.

• Indtil videre har 22 køkkener afsluttet deres forløb. 15 af disse har reduceret deres spild på udvalgte varer. I gennemsnit er spildprocenten reduceret med 40 procent blandt de 15 køkkener, dog med stor variation mellem køkkenerne - fra en reduktion i spildprocenten på 8 procent til helt op til 64 procent.

• Fire køkkener har øget madspildet på de udvalgte varer.

• Før projektet havde hovedparten af deltagerne ingen viden om, hvor meget organisk affald de havde. Denne øjenåbner har været et væsentligt bidrag til projektets effekter. Derudover har køkkenerne fået inspiration til at anvende rester.


Køkkenerne i projektet har over en periode sat ind på at reducere spildet på udvalgte varer og målt det både før og efter. I gennemsnit blev spildprocenten reduceret med 40 procent. Projektet kører 2017 ud.

"En kæmpestor økonomisk fortjeneste"
Ét af de deltagende storkøkkener er Nordic Catering, der blandt andet leverer cirka 1.400 kuverter til omkring 40 firmafrokoster dagligt. Her er partner Jeanette Mertins ikke i tvivl om, at indsatsen mod madspild betaler sig.

- Det har givet os en kæmpestor økonomisk fortjeneste. Når jeg kigger på sidste måneds regnskab, tænker jeg hver gang: Hold nu op, hvor er det godt. Vi er blandt andet begyndt at købe 2.-sorteringsgrøntsager, der ofte bare smides ud. Det er både billigere for os og bedre for miljøet. Og som kunde er man jo ligeglad med, om blomkålen i salaten, man spiser, stammer fra et lille blomkålshoved, eller hvor krum agurken har været, siger hun.

Nordic Catering satte i deres forløb særligt ind på salaterne og formåede her at barbere madspildet på de udvalgte varer fra 109 kiko i de tre uger før indsatsen til 66 kilo i de tre uger efter indsatsen. I alt har Nordic Catering tjent 2.306.500 kroner ekstra fra 2016 til 2017 ved at have gennemført et mængdeprojekt og ved at have haft madspildsjægerne på besøg.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Øl-brygger i samarbejde med kendiskok efter konkurs

Rekord-dårlig æblehøst under opsejling

118 står til fyring på danskejet pålægsfabrik

Danish Crown trimmer kriseramt britisk datterselskab. Det koster en femtedel af medarbejderen jobbet på engelsk fabrik.

Leverandør af mad til pensionister konkurs

Slagteriudstyr får nyt liv efter konkurs

Kosttilskud er en milliardindustri

Brand på Norlax

Mejeribranchen har knækket kurven

Måltidskasser skal sende færre ældre på hospitalet

66 illegale hestekød-handlere anholdt

Produktion af økologisk honning er tredoblet efter lempet lov

Irma åbner afdelinger for veganere og vegetarer

Lactosan har kæmpeoverskud på ost

Enorm interesse for nye job hos Danish Crown

Langsand Laks har fundet årsagen til mystisk massedød

Fynsk mikrobryggeri er i dyb krise

Konkursramte Dan-Palletiser overlever

Nordjyder klar med gin uden alkohol

Orkla dykkede voldsomt på bundlinjen

Fabrikslukning og overtagelse af O. Kavli spiller ind

- Nu begynder vin-nørderne at besøge mig

Nordjysk vinavler nægter at sælge til store supermarkedskæder

Wozniacki bliver frontfigur for dansk energidrik

Tottenhams Christian Eriksen får selskab af tennisstjernen

Mystisk massedød hos Langsand Laks

Slagteri udvider for 30 millioner kroner

Nyt tarmrenseri skal øge slagtegrisenes værdi

Graasten kalder meget mere remoulade tilbage

Japan-aftale kan give masser af nye fødevarejobs

Mols-mand klar med 4.000 flasker enebær-gin

Chr. Hansen overgår egne forventninger

Største lønstigninger siden finanskrisen

Naturlig farve: Slut med den kedelige blå

Harboe solgte mere og tjente mindre

Tyggegummifabrik har nået målet

Campylobacter er den største skurk

Rejsegilde hos Gram Equipment

Nu 2.000 spisesteder med økologisk spisemærke

Topkok rykker ind på nyt luksushotel

Næsten hver anden dansker er immun overfor sundhedsråd

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Håndterer du ofte køreplader som vognmand Finn Levå på billedet her?

HOT-Seal - folie til forsegling af bægre og spande - forhandles af Salicath ApS

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Hvad er fordelene ved flexleasing?

Anton er udlært elektriker hos EL:CON i Roskilde

Dansk Halbyggeri og Team Rynkeby indtager Paris

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af coating pulver-støv hos Boehringer Ingelheim

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Gunnebo ovalringe med den perfekte pasform til DIN 15401 og 15402-krankroge

En effektiv kreditpolitik kan sætte din virksomhed i førersædet

Miljølager til tromler og IBCer

Mange hundrede strømmer til ny, intelligent platform

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Endnu en Erikkila vægsvingkran fra Fyns Kran Udstyr er leveret til en kunde

Ny halmkedel giver stor brændselsbesparelse!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Der findes danske systuer endnu

Handler du med lande med et højt risikoniveau?

Opbevaring af farlige medier i arbejdslokaler

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Brænder du for elektronik og styring

10 gode råd til succesfuld samhandel med Kina

Ferie!!! Bare rolig - vi er her hele sommeren.

Salicath forhandler innovativ osteform HI-PERF fra SERVI DORYL

Send til en kollega

0.23