23948sdkhjf

Fusion skal bane vej for nyt bryggeri

Sodavandsfabrikken Frem i Ribe er blevet købt af Haderslev-bryggeriet Fuglsang. Tilsammen skal de to have muskler til at bygge nyt bryggeri

Danmarks ældste familieejede bryggeri. Og Danmarks ældste mineralvandsfabrik.

Begge med rødder i det sydjyske.

Det lyder som et lige så sikkert match som en kold cola og en varm sommerdag. På papiret giver Haderslev-bryggeriet Fuglsangs køb af sodavandsfabrikken Frem i Ribe fra årsskiftet 2016/2017 da også usædvanligt god mening.

Og forventningen er, at sammenlægningen af de to virksomheder - med hver deres historie, ressourcer og økonomiske ballast - også i praksis bliver en succes, fortæller Kristian Olesen, der indtil for nylig var administrerende direktør i Frem A/S og nu er salgsdirektør for begge selskaber.

- Et plus et skal gerne give tre ved at lægge de her to virksomheder sammen. Der er en masse fordele både i forhold til logistik og menneskelige ressourcer, siger Kristian Olesen, som har været en del af Frem A/S siden 2004.

Nyt bryggeri i Haderslev
Her og nu er det planen, at Frems moderne lager lige nord for Ribe fremover skal være centralt distributionslager for både Frem og Fuglsangs produkter.

På længere sigt er det imidlertid planen at bygge et nyt fælles tapperi og bryggeri i Haderslev. Og heri ligger selve kimen til Fuglsangs køb af Frem.

At etablere et nyt moderne tapperi eller byggeri er nemlig så tung en investering, at det er tvivlsomt, om Frem og Fuglsang hver for sig ville have de økonomiske muskler til det.

- Men sammen kan man løfte den opgave. Og det er nok essensen i det her, forklarer Kristian Olesen.

Men også på andre områder ser salgsdirektøren gode synergier. Dels er der nogle medarbejderressourcer, der nu bliver puljet, dels supplerer de to virksomheder hinanden godt i forhold til afsætningskanaler. Hvor Fuglsangs ølvarianter og Frems Adelhardt-saftserie er stærke i restaurationsbranchen, sælges Frems sodavand primært i detailhandlen.

To stærke fortællinger
Og så er der lige det med historien og den stærke fortælling. Den har de to virksomheder langt hen ad vejen til fælles. Hvor Fuglsangs historie daterer sig helt tilbage til 1865, er Frem A/S - ligesom så mange andre danske industrivirksomheder - vokset ud af en baggård i efterkrigstiden.

Etableringen af det fælles lager i Ribe er i gang, men Kristian Olesen erkender gerne, at det er en lang proces - alene i forhold til at få lagt de to virksomheders IT-systemer sammen.

Men hverken i Haderslev eller i Ribe har man specielt travlt, bedyrer han.

- Vi har ikke travlt. Hellere gøre det ordentligt end at jabbe noget igennem

Den opmærksomme læser vil måske studse over, at Fuglsang - grundlagt i 1865 - kan kalde sig Danmarks ældste familieejede bryggeri, når nu J.C. Jacobsen grundlagde Carlsberg i 1847. Men det skyldes, at Carlsberg i dag er ejet af Carlsbergfondet og derfor ikke er en familieejet virksomhed.

Frem blev grundlagt af Egon Adelhardt Nielsen i 1949. Han arbejdede på et sodavandstapperi ved Hadsund og fik lyst til at starte sig eget. Ribe var på det tidspunkt den største by i Jylland uden et sodavandstapperi, så Egon Adelhardt Nielsen rykkede familien med til Ribe og gav sig til at reparere en række kasserede sodavandsmaskiner i en baggård.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078