Økologien vinder frem i de offentlige køkkener
Otte har mulighed for at vinde De Økologiske Køkkenroser
Ifølge Andreas Buchhave, der er chefkonsulent ved Landbrug & Fødevarer, og jurymedlem, handler økologi ikke kun om økologiske råvarer. Det handler også om, at personalet i køkkenerne er fokuseret på sæson og tilberedning, og at de ansatte udviser en høj faglig stolthed, der smitter af på deres kollegaer, på deres arbejdsplads og på andre køkkener.
Kandidaterne til De Økologiske Køkkenroser er derfor først og fremmest udvalgt efter, om de har en stærk økologiprofil.
- For os i juryen handler det altså ikke det om, hvorvidt køkkenet har et guld-, sølv- eller bronzemærke i økologi. Derimod handler det om den proces, køkkenet har været igennem for at få økologien indført i køkkenet og ikke mindst den indsats, som ligger bag, siger Andreas Buchhave
De otte nominerede køkkener er derudover alle "mestre i at få maden til at passe til de mennesker, der skal spise den".
- Fælles for de nominerede er, at det alle er institutioner, hvor arbejdet med økologien ikke står alene, men går hånd i hånd med et stærkt fokus på den gode måltidsoplevelse og maddannelse. Og så er alle de nominerede meget optaget af at anvende gode, friske råvarer i sæson og sikre en god balance mellem grundsmage og teksttur, påpeger Andreas Buchhave.
De nominerede i de fire kategorier er som følger:
Central- og hospitalskøkkener:
Patientkøkkenet og kantinen, Regionshospitalet Randers
Køkkenet i DeVika, Nexø, Bornholm
Daginstitutioner, mad til børn og unge:
Connie Wipplinger, Madhuset Ørestad skole/kantine, København S
Marie Renvald, Børnehuset Skjoldungerne, Lejre
Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer:
Køkkenet, Plejecenter Solterrasserne, Valby
Køkkenerne, Vores køkken i Skanderborg Kommune
Sociale institutioner og levebo-miljøer:
Ann-Mari Matzen, Margueritten, Snekkersten
Køkkenet, Blindecenter Bredegaard, Fredensborg
Uddelingen af De Økologiske Køkkenroser sker i et samarbejde mellem tre faglige organisationer; Kost- og Ernæringsforbundet, FOA og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, og Landbrug & Fødevarer.
Juryen har besøgt de nominerede køkkener i april og maj, hvorefter vinderen vil blive præsenteret på den store branchedag ”Fødevaredagen”, der holdes 26. september på Hindsgavl Slot på Fyn.