23948sdkhjf

Bette fristelser skal få småtspisende til fadet

Hjørring har udviklet tilbud af små mellemmåltider, som skal forebygge underernæring

Køkkenområdet i Hjørring Kommune har udviklet små, lækre tilbud til ældre på kommunens plejehjem og i hjemmeplejen. De kaldes "De Bette Fristelser" og skal friste småtspisende til at spise bare lidt mere for at holde vægten og forebygge underernæring.

Målgruppen er primært borgere tilknyttet hjemmeplejen, men også ældre på plejehjem, som Køkkenområdet i Hjørring også producerer mad til.

- Småtspisende ældre risikerer hurtigt at blive underernæret og tabe sig, og det er bevist, at ethvert vægttab uanset størrelse nedsætter funktionsevnen hos ældre og øger behovet for pleje. Dette påvirker selvfølgelig muligheden for at opretholde en god og velfungerende hverdag i sin alderdom, forklarer områdeleder for Køkkenområdet, Bjørn Jensen.

Efterspørgsel
Indsatsten blev sat i søen af Tania Lange, der er diætist og ansat i Hjørring Kommune. I tæt samarbejde med køkkenpersonalet i centralkøkkenet udviklede man 14 valgmuligheder, som kan bestilles af visiterede borgere. Ordningen gik igang for et par uger siden.

- Allerede inden den officielle information om mellemmåltiderne kom ud til borgerne, havde vi de første bestillinger, fortæller Bjørn Jensen.

Måltiderne er små og derfor typisk mere overskuelige og appetitlige for den småtspisende borger.

- Vi tilbyder både søde og salte fristelser, fra søde fromager til løgtærte og nøddesnacks. Alt er udviklet specielt til småtspisende, i et tæt samarbejde mellem vore dygtige diætister og madhåndværkere. Alt er fremstillet fra bunden af kvalitetsråvarer, som alt andet mad fra Køkkenområdet i Hjørring Kommune, siger Bjørn Jensen.

Is og fromage
Et typisk mellemmåltid kan være beriget fromage eller beriget is efter egen opskrift.

Tilbuddene er dog ikke rettet mod borgere med dysfagi.

- De synkebesværede borgere har vi andre typer af tilbud til, siger områdelederen.

Ældre på ældrecenter, tilknyttet hjemmeplejen eller indlagte på sygehus er i særlig risiko for underernæring. Undersøgelser har vist, at op til 60 procent af ældre i ældreplejen er i ernæringsmæssig risiko og op til hver femte er underernæret.

Det anbefales til småtspisende, at op til halvdelen af det daglige energiindtag stammer fra mellemmåltider.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093