23948sdkhjf

Svampe-epidemi truer produktion af hvede

Verdens hvedeproduktion er under så stor risiko for ødelæggende sygdom, at danske forskere anmoder det internationale samfund om at samles om fælles aktion.
Verdens forsyning af hvede risikerer at blive drastisk reduceret, hvis der ikke snart gribes til effektiv handling på internationalt plan.

Så klart er budskabet i en leder skrevet af forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, i det højt ansete videnskabelige tidsskrift Science.

Ny og aggressiv udgave
Årsagen er de skadelige og meget smitsomme svampesygdomme, som går under fællesbetegnelsen, hvederust.

I 1999 dukkede der en ny udgave af sortrust svampen op i Afrika, kaldet Ug99, som de fleste af verdens kommercielle hvedesorter er modstandsdygtig overfor.

Men endnu værre er en ny og aggressiv udgave af gulrust, som spreder sig med voldsom hast. Store hvedeproducerende områder i USA, Australien, Kina, Afrika, Mellemøstn og Asien er ramt af gulrustepidemier. Nordeuropæisk landbrug har hidtil været skånet p.g.a. at de fleste hvedesorter i dette område endnu er resistente mod den nye, aggressive gulrust.

Ekspansiv spredning af plantesygdom
- Det er måske den hurtigste og mest ekspansive spredning af en plantesygdom på en landbrugsafgrøde nogensinde, udtaler seniorforsker og en af forfatterne på artiklen i Science, Mogens Støvring Hovmøller fra Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr på Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

Han påpeger, at de nye aggressive typer af svampesygdommen stadigvæk udvikler sig og kan tåle stigende temperaturer.

- Hvis vi skal forebygge ødelæggende tab i høsten af hvede, skal der være en koordinerede indsats fra verdens hvededyrkende lande for snarest at få sat gang i monitering- og varslingssystemer, der kan hjælpe her og nu. Samtidig skal det internationale samfund også udvide indsatsen inden for forskning, planteforædling og overvågning, udtaler Mogens Støvring Hovmøller i en artikel fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079