23948sdkhjf

Enkle værktøjer kan mindske børnefamiliers madspild

Forsker foreslår blandt andet at lave en fokushylde i køleskabet
Et enormt madspild i danske familier hænger i høj grad sammen med vaner og holdninger i en kompleks hverdag.

Det konstaterer erhvervsph.d. Thomas Dyrmann Winkel, som de seneste tre år har forsket i børnefamiliers madspild, og som blandt andet har registreret og kortlagt seks familiers indkøb, måltider og håndteringen af maden. Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at de de danske husholdninger hvert år smider 260.000 ton mad ud.

Madspildet har de seneste tre år været udgangspunktet for et forskningsprojekt, som Thomas Dyrmann Winkel har stået bag, mens han han har været tilknyttet Affaldsselskabet AVV i Hjørring og Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet.

- Min undersøgelse viser, at madspild opstår i en vekselvirkning mellem hverdagens organisering - eller mangel på samme - og de vaner og holdninger, der hersker i en familie. Blandt andet er forskellige holdninger i hjemmet til, hvad sund og lækker mad er, en årsag til madspild, ligesom madplaner kan skabe madspild, hvis ikke de tager højde for en omskiftelig hverdag, forklarer Thomas Dyrmann Winkel.

Giv maden faste pladser
En bedre organisering i hverdagen er derfor en vigtig faktor, hvis børnefamilier vil begrænse deres madspild. Det kunne for eksempel dreje sig om at give maden i køleskabet faste pladser og lave en fokushylde, hvor mad, der snart skal spises, kan opbevares.

- Det gør det nemt for familien at få brugt maden og betyder, at mindre mad smides ud, siger Thomas Dyrmann Winkel, der på baggrund af sit forskningsprojekt har udviklet et diskussionsværktøj, NulMadspild, som skal øge bevidstheden hos både borgere og aktører på området.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11