- Nu begynder vin-nørderne at besøge mig

Nordjysk vinavler nægter at sælge til store supermarkedskæder

På Stae Vingaard i Nordjylland er indehaver Jan Knudsen ved at bide sig fast i kundernes bevidsthed som en vinproducent, der virkelig kan sit kram.

Han begyndte sit vinprojekt med at plante 200 stokke i 2008 og har for længst fået opfyldt den helt store ambition, han havde dengang: At få sine vine ind som en fast del af menukortet på en gourmetrestaurant. Det lykkedes ham sidste år, da Restaurant Rusk i Aalborg begyndte at servere Stae Vingaards rosévin.

Nu kan han så glæde sig over, at det, han kalder vin-nørder, er begyndt at komme forbi på vingården for at se, hvad han har at byde på.

- De ved, at jeg eksisterer. Og de kommer, fordi de ved, at min vin er god - ikke fordi den er dansk. Før i tiden var det jo nærmest ligegyldigt, om en vin smagte godt, bare den var dansk. Folk var benovede over, at der overhovedet kunne produceres i Danmark, men sådan er det ikke mere, påpeger Jan Knudsen.

- Jeg har også fået henvendelser fra Coop og Dansk Supermarked, som var interesseret i at sælge mine vine, men dem har jeg sagt pænt nej tak til. Jeg synes ikke, det vil være spændende at se min vin i SuperBrugsen i Vodskov. Vin fra Stae Vingaard bliver aldrig en tilbudsvare!, fastslår han.

Tror hårdnakket på rødvinen
Jan Knudsens projekt var fem år om for alvor at komme ud over rampen, idet vinstokkene først skulle vokse sig store, hvorefter der gik et års tid med at få de sidste detaljer på plads. Men i 2013 kunne Stae Vingaard sætte sin første vin, en rødvin, til salg. To år efter blev der suppleret med en rosévin og endnu en rødvin, og nu er der også kommet hvidvin ud af anstrengelserne.

Han har hvert år siden begyndelsen udvidet antallet af vinstokke, så der nu er cirka 2.000 fordelt på fem blå og tre grønne sorter.

- Stae Vingaards vine koster 175 kroner for en flaske med 75 centiliter.

- Ud over på gourmetrestauranten Rusk i Aalborg sælges de i en enkelt Aalborg-butik og selvfølgelig på selve vingården.
- Rødvin er min store passion, men også det sværeste at lave her i landet. Mange producenter dropper det, men jeg bliver hårdnakket ved at tro på, at man kan lave rødvin i Danmark. Indtil nu har jeg lavet fire rødvine, men det er kun den ene, jeg for alvor har været tilfreds med - den fra mit absolut bedste år, som var 2014, fortæller Jan Knudsen.

- Året efter lavede jeg det på samme måde, men da var sommeren ikke så god og druerne derfor ikke så modne. Og så kan jeg ikke trylle, tilføjer nordjyden, der til produktionen har to tanke på 320 liter og seks tanke på 200 liter.

- Hvor svært kan det være?

Om baggrunden for, at han er blevet vinbonde, beretter Jan Knudsen, at han havde en masse jord, og at han læste en artikel om, at nogen var begyndt at lave vin i Danmark.

Læs også: De første druer trampede han selv

- Jeg har ikke en skråning, men vi ligger lavt i landskabet, så der skal ikke så meget sommer til, for at her bliver varmt. Jeg besøgte et par vingårde og læste alt om at lave vin - og så gik jeg bare i gang. Hvor svært kan det være, tænkte jeg.

- Men ... man skal også være optimistisk, Det er absolut ikke let, erkender han.

Jan Knudsen har ingen ansatte, og vil helst heller ikke have det. Den nuværende produktion på knap 1.000 flasker om året klarer han ene mand, og han vurderer, at han skal op på 7.000-10.000 flasker, hvis han skal leve af det.

Læs også: Dansk vin-app henter 25 millioner dollars

- Men det er slet ikke et mål. Produktionen skal aldrig blive større, end at jeg kan stå 100 procent inde for det hele. Mit mål er cirka 2.500 flasker, hvilket jeg burde kunne klare alene.

- Med 10.000 flasker kan man ikke passe det hele alene, og det her er mit projekt. Jeg tror ikke, det vil være sjovt at have ansatte , siger den nordjyske vinbonde, som for at få enderne til at nå sammen har et job som teknisk serviceleder hos Aalborg Kommune.

Det betyder også, at hans arbejdsdage begynder klokken 6 og varer, til det bliver mørkt. Og at den får hele armen med vinproduktion i weekenderne.

Hurtig høst
Det eneste tidspunkt, han får hjælp på, er, når druerne skal høstes. Så tromler han en flok familie og venner sammen, og de høster med sakse og spande på vingården, hvor alt foregår med håndkraft, bortset fra når druerne bagefter skal adskilles fra stilkene. Afstilkeren er vinproduktionens eneste maskine, der bruger strøm.

Høsten er ret hurtigt overstået: I den hidtil mest udbytterige sæson i 2015 var der 1,2 ton druer, og de blev høstet på under tre timer.
Mere om: Stae Vingard | Vin


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Brand på Norlax

Kosttilskud er en milliardindustri

Mejeribranchen har knækket kurven

Måltidskasser skal sende færre ældre på hospitalet

66 illegale hestekød-handlere anholdt

Irma åbner afdelinger for veganere og vegetarer

Produktion af økologisk honning er tredoblet efter lempet lov

Lactosan har kæmpeoverskud på ost

Enorm interesse for nye job hos Danish Crown

Langsand Laks har fundet årsagen til mystisk massedød

Fynsk mikrobryggeri er i dyb krise

Konkursramte Dan-Palletiser overlever

Nordjyder klar med gin uden alkohol

Orkla dykkede voldsomt på bundlinjen

Fabrikslukning og overtagelse af O. Kavli spiller ind

- Nu begynder vin-nørderne at besøge mig

Nordjysk vinavler nægter at sælge til store supermarkedskæder

Wozniacki bliver frontfigur for dansk energidrik

Tottenhams Christian Eriksen får selskab af tennisstjernen

Mystisk massedød hos Langsand Laks

Slagteri udvider for 30 millioner kroner

Nyt tarmrenseri skal øge slagtegrisenes værdi

Graasten kalder meget mere remoulade tilbage

Vitaminindsprøjtning til københavnsk madmarked

Utilfredse kunder: Street food er for dyrt

Japan-aftale kan give masser af nye fødevarejobs

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Agger Foods venter på den næste fede idé

Lige nu ligger Poul Aggers fødevareaktiviteter i dvale

Mols-mand klar med 4.000 flasker enebær-gin

Chr. Hansen overgår egne forventninger

Største lønstigninger siden finanskrisen

Naturlig farve: Slut med den kedelige blå

Harboe solgte mere og tjente mindre

Tyggegummifabrik har nået målet

Campylobacter er den største skurk

Rejsegilde hos Gram Equipment

Nu 2.000 spisesteder med økologisk spisemærke

Topkok rykker ind på nyt luksushotel

Næsten hver anden dansker er immun overfor sundhedsråd

Forskere vil undersøge 50 ”restaurant-planter”

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Dansk Halbyggeri og Team Rynkeby indtager Paris

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af coating pulver-støv hos Boehringer Ingelheim

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Gunnebo ovalringe med den perfekte pasform til DIN 15401 og 15402-krankroge

En effektiv kreditpolitik kan sætte din virksomhed i førersædet

Miljølager til tromler og IBCer

Mange hundrede strømmer til ny, intelligent platform

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Endnu en Erikkila vægsvingkran fra Fyns Kran Udstyr er leveret til en kunde

Ny halmkedel giver stor brændselsbesparelse!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Der findes danske systuer endnu

Handler du med lande med et højt risikoniveau?

Opbevaring af farlige medier i arbejdslokaler

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Brænder du for elektronik og styring

10 gode råd til succesfuld samhandel med Kina

Ferie!!! Bare rolig - vi er her hele sommeren.

Salicath forhandler innovativ osteform HI-PERF fra SERVI DORYL

RS Components lagerfører nu kompakte Figaro-gassensorer, der giver en bedre overvågning og detektion

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Værdien af HR

Jægergårdsgade – gaden hvor butikkerne blomstrer og kaffen er god

Fødevarebranchen oplever vækst i Grækenland

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Send til en kollega

0.253