23948sdkhjf

De første druer trampede han selv

Jan Knudsen har stadig fem flasker tilbage fra premiere-året
Man går absolut ikke bare i gang med at producere vin fra den ene dag til den anden. Eller fra det ene år til det næste.

Det ved den nordjyske vinbonde Jan Knudsen på Stae Vingaard alt om, efter at han langsomt, men sikkert har fået oparbejdet en årlig produktion på 800-900 flasker.

Efter at de første vinstokke, som blev plantet i 2008, havde vokset sig store nok, blev han i 2012 godkendt som vinproducent af myndighederne. Det første års høst var beskeden med 40-50 kilo druer, og der kom kun cirka 10 flasker rødvin ud af dem.

- Det skal da prøves
De flasker måtte han så også love fødevarekontrollanten ikke at sælge, for druerne havde Jan Knudsen presset med sine egne tæer. "Bare for sjov - det skal da prøves", som han siger med henvisning til de traditionelle mosningsmetoder fra sydligere himmelstrøg.

- Fødevaremanden spurgte, hvordan jeg fik dem presset, og jeg svarede "lige som sydpå". Så sagde han: "Vi er enige om, at det kun er til eget brug". Og det var vi selvfølgelig, husker Jan Knudsen.

- Jeg kunne ikke drømme om at bruge fødderne til at presse druer til de vine, jeg sælger. Selv om det er den mest nænsomme måde at gøre det på. Nogle af de dyreste vine i verden er blevet jokket på, men det må man altså bare ikke her i Danmark, konstaterer den nordjyske vinbonde.

Drømmer om Spanien
Han har stadig har fem flasker fra det første år tilbage, og han ved ikke, hvor længe de holder.

- Men de smager absolut ikke fantastisk, erkender han.

Jan Knudsens personlige yndlingsvine er spanske, godt krydrede Rioja-rødvine, og kunne han helt frit vælge en vinmark et sted i verden, ville det derfor nok blive i Spanien. Men indtil videre nøjes han med at arbejde benhårdt på at forbedre vinene fra Stae år efter år.







Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14