23948sdkhjf

Måling: Mange klar til at betale mere for OK-fødevarer

Der skal være ordnede forhold på de virksomheder, der producerer den mad, vi spiser. Det er holdningen blandt mange danskere.

I en ny, repræsentativ undersøgelse siger 54,5 procent, at de gerne vil betale mere for fødevarer, hvis de er produceret på en virksomhed med overenskomst. Det skriver Avisen.dk.

25,8 procent har svaret nej, mens de resterende har svaret ’ved ikke’ eller ikke ønsket at svare. Men flertallet siger altså ’ja tak’ ifølge undersøgelsen, som Danmarks Statistik har lavet blandt 1.106 danskere for Fødevareforbundet NNF.

- Det er jo positivt. Det viser, at danskerne mener, at der skal være ordnede forhold. Så må vi bare opfordre til, at man også omsætter ord til handling, siger Jim Jensen til Avisen.dk.

Han er næstformand i NNF, der organiserer slagtere, mejeriarbejdere og andre i fødevareindustrien.

Man kan dog ikke regne med, at danskernes handlinger nødvendigvis følger deres gode intentioner. Det forklarer Kirsten Dinesen, der er direktør i PR-virksomheden Frontpage, specialist i branding og forfatter til bogen 'Forbrugeren i førersædet'.

- Der er stor forskel på, hvordan vi svarer med hjertet, og hvordan vores hånd bevæger sig i en køledisk. De mennesker, der synes, det er fornuftigt, at vi har overenskomster på arbejdsmarkedet, de vil naturligvis svare ja til det. Men jeg tror ikke, det afspejler et bevidst valg, når du står nede i køledisken og leder efter 500 gram oksekød, siger hun til Avisen.dk.

I NNF tager man heller ikke undersøgelsen som udtryk for, at forbrugerne forholder sig aktivt til, om der er overenskomst på den virksomhed, der har produceret det mad, de putter ned i indkøbskurven.

- Jeg tror mere, det handler om, at danskerne er klar over, at hvis der ikke er overenskomster, så vil vi som samfund komme til at se helt anderledes ud. Vi ser eksempelvis 'working poor' i Tyskland, hvor folk ikke kan leve af det de tjener, selvom de arbejder fuld tid. Det vil jeg gerne tro på, at danskerne siger nej tak til det, siger Jim Jensen til Avisen.dk.

Han vil gerne gøre det lettere for danskerne at omsætte den holdning til handling.

- Vi har ingen mærkningsordning for ordnede forhold, så forbrugeren er efterladt i blinde. Derfor synes vi, de skal vende pakken om og se, om der er et DK-mærke bag på pakken, siger han til Avisen.dk.

Hvis maden er produceret i Danmark, kan man stort set være sikker på, at der også er en overenskomst på den virksomhed, der har fremstillet varen, fortæller han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063