23948sdkhjf

FoodPharmaTech: Nu kan du følge fisken fra kutter til køkken

Tre danske virksomheder bag nyt sporbarhedssystem til fiskeriet, som præsenteres på foodpharmatech 10 i MCH Messecenter Herning sammen med en stribe andre markante nyheder.
Tre danske virksomheder – Marel, Lyngsoe Systems og Pack and Sea - er gået sammen om et unikt system, der gør det muligt at følge konsumfisk fra kutter til køkken og dermed giver et bud på at leve op til kravene om sporbarhed i en ny EU-forordning.

Virksomhederne præsenterer nu systemet i form af en sammenhængende proceslinje. Det sker på foodpharmatech10, der er Nordeuropas største fagmesse for fødevareindustrien og den farmaceutiske industri, og som finder sted i MCH Messecenter Herning 2.-4. november.

Nøglen til sporbarhedssystemet er en RFID-tag – en slags elektronisk ”nummerplade” eller ”stregkode” på fiskekassen - som på fangsstedet kobler fangsten og fiskekassen sammen og gør det muligt at følge fisken over havn, auktion og forarbejdningssted til supermarked eller fiskehandler.

Oprindelig skulle RFID-tag’en bruges til at holde styr på de cirka 200.000 fiskekasser, som Pack and Sea udlejer til de danske fiskere. Et naturligt næste skridt var så også at koble RFID-tag’en på indholdet i fiskekasserne.

Gode afsætningsmuligheder
- Mange af de nødvendige data til også at løse denne opgave indtaster fiskerne allerede i dag ude på fangstpladserne. De ekstra informationer, der er behov for, kobles på et sporbarhedssystem, der forsyner hvert enkelt slutprodukt med en unik kode. Ved at taste koden ind på en særlig hjemmeside kan forbrugeren spore produktets herkomst og historik, oplyser afdelingsleder Jørgen Albøge fra Lyngsoe Systems, der har udviklet den overordnede software til sporbarhedssystemet.

Den øvrige del af softwaren samt hovedparten af hardwaren kommer fra Marel, der ser store perspektiver for det nye sporbarhedssystem.

- Allerede den 1. januar 2010 træder den nye EU-forordning i kraft, som kræver, at man skal kunne spore fisken helt tilbage til fangsstedet. Men endnu er der ikke færdigudviklet sporbarhedssystemer, som kan anvendes til dette formål. Det pilotprojekt, vi præsenterer på foodpharmatech10, er et godt bud på et sådant system. Derfor tror vi på, der vil være gode afsætnngsmuligheder for det, både herhjemme og i udlandet, siger Area Sales manager Frank Nielsen fra Marel.

Følg selv EHEDG’s certificeringsprocedure
De besøgende på messen får også lejlighed til at se, hvordan det i praksis foregår, når Teknologisk Institut tester og certificerer maskiner og udstyr, der skal leve op til farma- og levnedsmiddelindustriens store og voksende krav om hygiejne og rengøringsvenlighed for procesudstyr. Instituttet har et af blot fem europæiske test- og certificeringscentre for EHEDG (European Hygienic Engineering and Design Group).

- I forbindelse med messen flytter vi vores testudstyr fra Kolding til Herning, hvor vi vil demonstrere principperne i EHEDG’s certificeringsprocedure. Det vil bl.a. ske gennem praktiske rengøringsforsøg på procesudstyr, ligesom vi vil orientere om EHEDG’s guidelines for hygiejnisk design og produktion, siger ingeniør Henrik Classen fra Teknologisk Institut.

- Allerede i dag skal leverandørerne af procesudstyr kunne dokumentere, at deres produkter er rengøringsvenlige og hygiejniske, og kravene vil uden tvivl blive skærpet de kommende år. Men langt fra alle produkter lever op til disse krav. Forhåbentlig vil vores deltagelse på foodpharmatech10 åbne producenternes øjne for, hvor afgørende et konkurrenceparameter der her er tale om, siger Henrik Classen.

260 udstillere
-Foodpharmatech10 har i alt godt 260 udstillere, som præsenterer en række markante nyheder inden for procesteknologi og packaging til både fødevareindustrien og den farmaceutiske industri. I messen, der i år finder sted for ottende gang, indgår desuden Scandinavian Dairy Contest/Landsmejeriudstillingen, som er verdens største udstilling af bedømte mejeriprodukter, oplyser projektleder Klaus Erichsen, MCH Messecenter Herning.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094