23948sdkhjf

Myndigheder undersøger Danpo-kampagne

Ifølge Danpo er deres nye ”hørfrøkylling” så naturligt rig på Omega3 fedtsyrer, at kyllingen er et godt alternativ til fisken. Men der er tale om en helt anden slags Omega3, lyder kritikken fra fødevareforskere og Fiskebranchen i Danmark.
Danpos kampagne ruller pt. dagligt hen over skærmen, og det har fået en lang række fødevareeksperter op af stolen, fordi de mener, at TV-spottet sammenblander fisk og hørfrøolie, og derfor er falsk markedsføring.

Myndighederne er nu gået ind i sagen og vil undersøge om kyllingen stemmer overens med reklamerne.

"Hørfrøkylling" konkurrerer ikke med fisken
Danpo påstår i reklamerne, at den nye 'hørfrøkylling' kan konkurrere med fiskene. Men de faktiske mængder af den påståede Omega3 i kyllinger er under det halve af mængden i fx laks.

Og så er den hævdede Omega3 i kyllingerne en anden og såkaldt kortkædet fedtsyre, der har mindre og færre dokumenterede effekter på helbredet end den Omega 3, man finder i fisk, nemlig de langkædede umættede fedtsyrer.

- Det er trist, at Danpo ikke reklamerer for sin hørfrøkylling uden at gøre det på fiskens bekostning. Det er direkte misvisende, når kampagnen spiller på, at kyllingen er et godt alternativ til fisken, lyder det fra seniorforsker Charlotte Jacobsen, DTU Fødevareinstituttet.

Ifølge forskerne skal man spise mellem 2½ og 25 gange så meget kylling for at få den samme mængde af de specielle Omega3 fedtsyrer, som der er i fede fisk.

Et andet problem med ’hørfrøkyllinger’ er, at kyllingernes fedtdepoter indeholder så relativt store mængder mættede fedtsyrer og kolesterol, der kan føre til åreforkalkning.

Forbrugerne skal have de rette oplysninger
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser fisk to gange om ugen til sit hovedmåltid. Eller en gang om ugen til sit hovedmåltid og næsten hver dag som pålæg. På den baggrund kører Fiskebranchen i Danmark kampagnen ”2 gange om ugen”.

- Vi har brugt utrolig mange kræfter på at sætte fokus på fisken. F.eks. har Minna og Gunnar været på tv-skærmen for at minde danskerne om, at fisk – ’det er ikk´ så ringe endda’, ligesom opskrifter på nemme fiskeretter har været centrale, siger formand for Fiskebranchen, og direktør i Danmarks Fiskeriforening, Niels Wichmann.

Han fortsætter:

- Seneste målinger fra DTU Fødevareinstitut viser, at danskerne kun spiser 154 gram fisk om ugen, hvor Fødevarestyrelsens anbefaling er 200-300 gram fisk om ugen. Fiskens Omega3 fedtsyre er livsnødvendig for kroppen – herunder koncentrationsevne og motorik. Derfor er det meget forkert, for ikke at sige vildledende, når Danpo forsøger at udhule fiskens værdi ved at påstå, at man bare kan spise kylling i stedet for fisk, lyder hans kritik.

- Vores ønske er at oplyse forbrugerne og give dem et sagligt grundlag og viden om fiskens egenskaber. Derudfra skal forbrugerne selv vurdere, om de vil spise fisk eller ej, siger Niels Wichmann afsluttende.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078