23948sdkhjf

10 bud på fødevareinnovationer i 2019

KLUMME: Bæredygtighed, social ansvarlighed og radikale markedsændringer vil være de største kilder til fødevareinnovation i 2019. Nye spillere vil også blande sig i feltet, mener dagens klummeskribent, der er selvstændig rådgiver af fødevarevirksomheder og vidensinstitutioner.
Året går på hæld, og julehøjtiden øger pulsen i produktion, detailhandel og hos slutbrugeren.

Alt ligner sig selv midt i traditionernes højtid. Stort set samme produktions- og afsætningsmønster som de seneste år - dog med vækst på danskproducerede varer og økologi, som atter har svært ved at følge med.

Budgetter og lanceringsplaner er for længst blevet lagt hos de fleste producenter for 2019. Men selv her i juletiden syder og bobler det i mange kreative miljøer. Både hér til lands og vands, men i høj grad også i det store udland.

Nye aktører og ydre omstændigheder kommer i høj til at præge 2019, hvor øget samfundsansvar, cirkulær økonomi og socialt engagement bliver drivende faktorer for innovation.

Min personlige top-10:
1. Brexit vil tvinge klassiske danske eksportvarer ind på det danske marked, og vil øge den kulinariske spændvidde i både foodservice og retail.

2. Produktionskoncepter uden brug af antibiotika vil øges i antal og omfang, og især vokse på eksportmarkederne til USA og Asien. Konkurrencen vil samtidigt øges og udfordre især foderforsyningsbranchen.

3. Vi vil se lanceringen af det første dansk-baserede proteinholdige foder til bæredygtig animalsk produktion, der erstatter behovet for importeret soja på længere sigt. Herunder foderkoncepter baseret på raffineret græsprotein til griseopdræt.

4. EUs fokus med at reducere mængden af plastic i cirkulation vil føre til en stigning i lancering af produkter med bæredygtig emballering. I første omgang på premium-produkter, der på sigt vil sive nedad og blive standard.

5. Øgede EU-krav om kildesortering af også organisk affald i husholdninger vil føre til udvikling af nye affaldssorteringsløsninger, der muliggør forretningsudvikling inden for omdannelse af organisk affald til nye formål på grund af højere ressourcekvalitet.

6. Den vandbaserede forsyningssektor vil lancere prototype for produktion af fødevarer baseret på renset spildevand og fraktionerede næringsstoffer.

7. 2018 var kaffegrumsets år. I 2019 vil vi se nye virksomheder, der omdanner flere værdifulde fraktioner fra især madspild fra foodservice til nye, værdifulde ressourcer.

8. Mængden af vegetabilske og insektbaserede alternativer til kød- og mejeriprodukter vil fortsat stige – men nu også fra de klassiske slagteri-, kød- og mælkeforarbejdende virksomheder.

9. Vi vil se de første eksempler på drone-baseret levering af færdiglavede madretter til slutkunden i Danmark.

10. Proteinbølgen vil vende tilbage, og denne gang med fokus på ”rigtigt protein”, der målrettes individuelle brugeres behov. Især mod sportsudøvere og seniorborgere. Og kødbranchen vil også være med denne gang.

Glædelig jul og godt nytår!
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157