23948sdkhjf

Millioner til miljøvenlig bryggeteknologi

Union Engineering, der har hovedsæde i Fredericia, er blevet bevilliget 10 millioner til udvikling af anlægsteknologi til bryggerier, der reducerer vandforbruget i bryggeprocessen.
Formålet med projektet er at introducere et nyt CO2-opsamlingsanlæg, der skal anvendes i bryggerier til at genindvinde og rense CO2 fra gæringsprocessen, så det kan genanvendes i produktionen af øl og læskedrikke.

Den nye anlægsteknologi kombinerer en lavere miljøbelastning med betydelige omkostningsbesparelser. De miljømæssige fordele ved det innovative CO2-opsamlingsanlæg er et ubetydeligt vandforbrug, et lavere energiforbrug samt mindre materialeforbrug til komponenter. Ydermere anvender anlægget et integreret kølesystem, der fjerner behovet for et særskilt køleanlæg, hvilket ikke blot forbedrer hele anlæggets økonomi, men også fjerner behovet for ekstra kemikalier som fx ammoniak og freon til køling.

Projektbudgettet er 13 mio. kr., og Fornyelsesfonden har beviliget garantistillelse på 10,4 mio. kr. Midlerne er i tilknytning til salg af to anlæg. Projektet løber fra 1. juli 2011 til 30. juni 2012

Renere øl og sodavand
Beregninger og tests viser, at der for en typisk størrelse CO2-anlæg vil være en besparelse på mindst 4 mio. liter vand om året ved det nye anlæg. Udregningen er baseret på aktuelle ’state of the art’-anlæg og projektholder vurderer, at gevinsten kan være dobbelt så stor ved udskiftning af et ældre anlæg med dårligere ydeevne. Videre er den miljømæssige effekt ikke kun en reduktion af vandforbruget, men også en tilsvarende reduktion af spildevand.

En ny proces med at rense rågas ved vask med flydende CO2 i stedet for med vand reducerer også urenheder og forbedrer fødevarekvaliteten af CO2’en, hvorved risikoen for forurening af øl- eller sodavandsproduktet mindskes til gavn for både bryggeriet og forbrugeren.

Endelig giver det nye anlæg en energibesparelse på 5 kWh per ton produceret, hvilket for et standard ’1000 kg/time’-anlæg giver en besparelse på 40.000 kWh om året
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109