23948sdkhjf

- Gul ost? Det lader vi andre om at lave

Når man er ekspert i at lave hvid ost og har enorm succes med det, er der ingen grund til overhovedet at overveje også at producere gule oste.

Det konstaterer direktøren for nordjyske Nordex Food, Martin Aagaard Pedersen, om årsagen til, at ostevirksomheden på sine mejerier holder sig helt og holdent til de hvide varianter.

- Vores mejerier er tunet ind på hvide oste, og det er dér, vi er specialister. Vi er hvide oste, så vi går slet ikke og tænker, at "vi kunne da også lige snige en gul ost ind", fastslår direktøren.

- Vores medarbejdere, vores udstyr, vores salg og vores markedsføring - det hele er lagt an på vores nuværende produktion. Pengene hænger jo ikke på træerne, så vi bruger dem som udgangspunkt på at blive dygtigere på de hvide oste. Det er gammel lærdom - hold fokus; skomager, bliv ved din læst og alt det dér, tilføjer han.

Tre mejerier
Nordex Food laver sine oste dels på Nørager Mejeri i Nordjylland, dels på to mejerier i henholdsvis Østrig og Rumænien. Tilsammen bliver det p.t. til en produktion på næsten 30.000 tons om året, hvoraf de 19.000 tons kommer fra Nørager.

Hvis kunderne vil have gul ost, kan Nordex dog sagtens levere.

- Vi køber ost i mange lande, og også masser af den gule slags. Vi skærer og pakker desuden en masse gule oste på vores fabrik i Wales. Så hvis vores kunder vil have det, leverer vi. Det handler også om, at vi med et mix af vores egne hvide oste og andre typer oste eller mejeriprodukter kan fylde en container op, i stedet for at sende en halvfyldt container kun med hvid ost, nævner Martin Aagaard Pedersen.

Ostene køber han og kollegaerne i blandt andet Cypern, Grækenland, Italien og Danmark.

Millionoverskud
Alt i alt har egenproduktionen og handlen med ost i årevis kastet det ene millionoverskud efter det andet af sig, og omsætningen satte i det seneste offentliggjorte regnskab, det for 2018, rekord med knap 1,8 milliarder kroner.

- Man skal passe på ikke at love for meget - men vi håber at nå op over 2 milliarder inden for den nærmeste fremtid, siger direktøren.

Han peger på, at det går rigtig godt på ikke mindst det engelske marked:

- Der er enorm vækst i England, og det dyrker vi selvfølgelig. Vi ved ikke helt, hvordan det lander med Brexit, men vi håber at beholde de betingelser, vi hidtil har haft. Det er måske lidt det samme som med straftold i USA - det gør ondt, men det lægger os ikke ned.

Under alle omstændigheder er Nordex Food godt i gang med at geare sig til fremtiden, blandt andet med en udvidelse af mejeriet i Nørager. Der tog Martin Aagaard i november første spadestik til et projekt, der over de kommende år indebærer en investering på omkring 100 millioner kroner. I første omgang med en ny indvejningsbygning på omkring 1.500 kvadratmeter.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078