23948sdkhjf

Skatteministeren afviser dispensation i fedtafgiftsloven

EU-lovgivningen forhindrer, at Thor Möger Pedersen kan give dispensation til eksempelvis hospitalskøkkener.
Det er ikke muligt for skatteministeren at gøre undtagelser i loven om fedtafgiften, så eksempelvis hospitalskøkkener fritages.

Det oplyser Thor Möger Pedersen (SF) til Food Supply på baggrund af de henvendelser fra læserne, en artikel om emnet affødte i sidste måned .

Kan spare 500 mio. ved at undgå underernæring
Her påpegede Bente Sloth, der til dagligt er leder af køkkenet på Århus Sygehus, det uheldige i, at loven gør det dyrere at pleje de patienter, som har behov for en særligt nærende kost.

- Og skal vi fortsætte med den strategi skønner vi, at vores ekstraudgift vil ligge omkring en halv million om året. Og hvor er fornuften i det? Vi skal jo hver eneste dag sikre næringstæt mad også til de op mod 30 % patienter, der er i fare for at blive eller allerede er underernærede. Faktisk ligger der jo undersøgelser, der viser, at man på sygehusene kan spare op mod en halv milliard om året hvis man undgår underernæring. Så denne afgift på hospitalskøkkenerne er helt hen i vejret, skrev Bente Sloth blandt andet.

Selektivitet og statsstøtte
Men sagen er ude af skatteminister Thor Möger Pedersens hænder, oplyser han over for Food Supply.

- Den tidligere regering var i forbindelse med udarbejdelsen af fedtafgiftsloven opmærksomme på, at der findes mennesker med særlige ernæringsbehov. Derfor var Skatteministeriet også i dialog med EU-kommissionens statsstøttekontor på dette punk. EU-kommissionen gav her klart udtryk for, at fedtafgiftsloven skulle være en generel afgift, og ikke måtte indeholde særlige fritagelser for eksempel fødevarer til medicinsk formål, da dette ville være et udtryk for selektivitet og dermed statsstøtte. Af denne årsag findes der ingen undtagelse for fødevarer til medicinske formål med videre i loven, konstaterer han.

Ikke mulighed for kompensation
Der findes dog undtagelser i form af eksempelvis sondemad, så regionerne ikke står med en ekstraregning for de rent medicinske fødevarer som følge af afgiften.

Læs også: Det mener fødevarebranchen om fedtafgiften

- Som det også blev anført under udvalgsbehandlingen af loven, så vil regionerne blive kompenseret for de øgede udgifter, som de eventuelt vil få til indkøb af sondemad og andre lignende fødevarer til medicinske formål, da det aldrig har været hensigten, at fedtafgiften skulle have indvirkning herpå. Øgede udgifter til mad fra det almindelige hospitalskøkken vil der dog, henset til min kommentar ovenfor, ikke blive kompenseret for, fastslår Thor Möger Pedersen.

Læs også: Firmaer forstår ikke fedtafgiften
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078