23948sdkhjf

Aldersgrænse for alkoholsalg vækker debat

Erhvervslivet er ikke enige: Vil et forbud styrke det illegale marked eller gøre reglerne lettere at administrere?
Sundhedsminister Astrid Krags (SF) forslag om at hæve aldersgrænsen for, hvornår unge må købe alkohol i butikkerne, splitter de forskellige aktører i branchen.

For mens 73 procent af danskerne bakker op om forslaget, ifølge en meningsmåling foretaget af Retail Institute Scandinavia, er meningerne mere delte hos erhvervslivets parter.

- De miljøer, som vil stå for illegalt salg af alkohol, vil sandsynligvis også tilbyde andre rusmidler som narkotiske stoffer. Derudover vil de i stedet for at sælge øl sandsynligvis sælge stærk spiritus, fordi det er lettere at håndtere en lommelærke end en ramme øl, siger Niels Hald, der er direktør i Bryggeriforeningen, og henviser til dårlige erfaringer med samme problemstilling i Sverige.

Uorganiseret kioskverden
Anderledes positive toner lyder fra Mogens Werge, forbrugerpolitisk direktør i COOP, der står bag både Kvickly, Fakta og SuperBrugsen:

- Det er særdeles svært at håndtere, når der er forskellige grænser for, hvornår man må det ene og det andet. Så hvis politikerne vil gøre lovgivningen mere enkel ved at bruge samme aldersgrænse, så vil vi gerne være med til det, siger han.

Midt i mellem placerer John Wagner, direktør i De Samvirkende Købmænd, sig:

- Vi retter os efter det, hvis Folketinget skærper aldersgrænsen. Til gengæld ønsker vi, at politikerne også gør noget for, at lovgivningen bliver håndhævet. For der er dele af den uorganiserede kioskverden, hvor der er en meget liberal holdning til at overholde aldersgrænserne.

Fakta: Alkohol og unge
Siden marts har det været ulovligt for unge under 18 år at købe drikkevarer med en alkoholprocent på mere end 16,5 procent.
Til gengæld må unge fra 16 år og op gerne købe eksempelvis øl.
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) lagde i sidste uge op til, at grænsen skal ensrettes, så det bliver forbudt for unge under 18 år at købe alle typer af alkohol i både butikker og på udskænkningssteder.

Kilde: Berlingske

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094