23948sdkhjf

Skatteminister: Fynbo Foods misforstår afgiften

Afgiften på blandt andet marmelade kommer ikke til at være så høj som forudset af Fynbo Foods, som heller ikke vinder noget ved at flytte produktionen til udlandet.
Fynbo Foods har ikke forstået den udvidede sukkerafgift, for den er slet ikke mulig at forstå endnu.

Sådan lyder en sammenfatning af de svar, skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) afgav onsdag på den bølge af §20-spørgsmål vedrørende emnet, som blandt andre Torsten Schack Pedersen (V) og Bent Bøgsted (DF) stillede efter at have kritiseret lovforslaget over for Food Supply.

Ifølge skatteministeren er det nemlig ikke korrekt at tale om en afgiftsstigning på marmelade fra 0 til 23,75 kroner.

- For det første vil jeg slå fast, at der i forbindelse med den kommende udvidelse af afgiftsgrundlaget for chokoladeafgiften til også at omfatte andre sukkerholdige fødevarer, herunder marmelade og syltetøj, som Fynbo Foods producerer, ikke vil være tale om en afgiftssats på 23,75 kr. pr. kg, som på nuværende tidspunkt gælder for bl.a. chokolade. Afgiftssatsen er endnu ikke fastsat for de enkelte varegrupper, men den forventes at blive væsentlig lavere, og derfor foregår diskussionen på et uoplyst grundlag, sagde Thor Möger Pedersen.

Ikke billigere at sælge i Danmark fra udlandet
Heller ikke Fynbo Foods’ potentielle planer om at flytte produktionen til udlandet gjorde indtryk på skatteministeren.

- For det andet vil afgiften være den samme for varer, som produceres her i landet, og som produceres i udlandet med henblik på salg i Danmark. Så Fynbo Foods vil altså stadig skulle betale afgift af de varer, som virksomheden sælger i Danmark, selv om de vælger at flytte produktionen til udlandet. En virksomhed i Danmark vil derimod ikke blive belastet af afgift på de varer, som eksporteres til udlandet, pointerede Thor Möger Pedersen.

Forbrugerne skal betale regningen
Skatteministeren erkendte derimod, at forbrugeren efter alt at dømme vil ende med regningen. Det er nemlig selve meningen med at hæve afgifterne:

- For det tredje har virksomheden mulighed for at overvælte afgiften i prisen på varen, så det bliver forbrugeren, som kommer til at bære afgiften. Det er jo netop denne meromkostning for forbrugeren i form af en højere pris, som skal skabe en tilskyndelse til et lidt lavere forbrug af de usunde varer. Jeg mener på den baggrund ikke, at det er relevant at diskutere en særlig ordning for udvalgte produktionsvirksomheder, herunder Fynbo Foods, da alle virksomheder, som producerer de pågældende varer med henblik på salg i Danmark, vil være ligestillede i forhold til afgiften, fastslog Thor Möger Pedersen.

Vent med at flytte
Han appellerede derfor til, at Richard Fynbo undlader at lukke eller flytte Fynbo Foods – i det mindste ind til regeringen har besluttet, hvordan afgifterne skal pålægges blandt andet marmelade.

- Afgiftssatsen vil blive fastsat i forbindelse med udarbejdelsen af lovforslaget, som påbegyndes her i januar. Jeg håber derfor, at Fynbo Foods vil afvente det endelige lovforslag, inden den lukker eller flytter til udlandet, da den ellers risikerer at træffe beslutningen på et dramatisk forkert grundlag, sagde skatteministeren.

Baggrund: Fynbo Foods-sagen
Da administrerende direktør i Fynbo Foods, Richard Fynbo, i sidste uge meddelte, at regeringens varslede stigninger på sukkerholdige produkter som marmelade ville tvinge ham til at lukke fabrikken eller flytte den til udlandet , skabte det stor debat på blandt andet Food Supply.

Debatten blev siden fulgt op af en række utilfredse oppositionspolitikere, som over for Food Supply i skarpe vendinger kritiserede regeringens planer om forhøjede afgifter .

Det førte i sidste ende til, at både Torsten Schack Pedersen (V) og Bent Bøgsted (DF) benyttede muligheden for at tage sagen op som et såkaldt §20-spørgsmål til skatteministeren.

§20-spørgsmålene skal indgives senest fredag og bliver så besvaret af den relevante minister førstkommende onsdag.
Kommenter artiklen (4)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.409