23948sdkhjf

Fødevareprojekt i Køge en stor succes

Første etape af planerne om at gøre Køge til et nyt knudepunkt for fødevarer er hidtil gået over al forventning.
For godt et år siden lancerede Ove Søltoft, direktør i JN Spedition, sammen med partneren Henrik Vedel, direktør i Crown Foods, planer om at omdanne Skandinavisk Transport Center i Køge til et decideret fødevareknudepunkt med køle- og frysehaller, forskning, udvikling, produktion, transport og meget mere.

Planens første etape var etableringen af et fælles køle- og frysehus samt tørvarelager, som forskellige virksomheder kan leje sig ind i efter behov. Og det har været en stor succes.

- Vi er fuldt bookede, så vi overvejer at bygge til, så vi får plads til 10.000 paller mere i fryseafdelingen, som bliver det første projekt med start i foråret 2013. Derefter forventer vi at bygge til på kølesiden, og vi mangler også kapacitet på varmesiden, siger Ove Søltoft til Food Supply.

Kombinerer forskning med produktion
I lighed med partneren Henrik Vedel lægger han stort set al sin fritid i projektet, og efterhånden er de to driftige direktører ved at være klar til projektets anden fase, som er den såkaldte Fødevaresymbiose.

Her er det meningen, at 10-12 virksomheder skal flytte under samme tag med en hel række af synergirelaterede fordele til følge. Fødevaresymbiosen skal nemlig både være miljøvenlig samt kombinere forskning med produktion.

- Vi vil gerne arbejde sammen med RUC, Københavns Universitet, DTU og så videre om fremtidens fødevarer. Vi skal have de studerende ud og hjælpe til, og det kan man gøre i Køge, hvor man virkelig får brugt miljøet inden for fødevarer. Vi vil gerne have ”de skæve hatte”, som kan opfinde fremtidens fødevarer, derud. Men det handler ikke kun om teoretisk viden, for vi vil have dem, der sidder og tænker på det, direkte ud i produktionen, forklarer Ove Søltoft (billedet).

Op mod 300 arbejdspladser
Han vurderer, at Fødevaresymbiosen kan skabe 2-300 arbejdspladser, og flere fødevarevirksomheder har allerede vist interesse for projektet.

Partner Henrik Vedels Crown Foods er selvskrevne lejere, og det samme er Ove Søltofts eget JN Spedition, som ser flere fordele i at rykke fra Herning og til Køge med en del af forretningen.

- Når vi importerer så mange fødevarer, er det vigtigere at være tættere på slutforbrugeren. Man er tættere på mange flere mennesker i Storkøbenhavn end Herning. Når man er tættere på slutforbrugeren bliver det både bedre, billigere og mere grønt, pointerer Ove Søltoft.

Sparer 2 mio. kr. årligt
Henrik Vedel har lavet en beregning på vegne af Crown Foods, som viser, at firmaet kan spare 2 mio. kr. årligt ved at flytte ind i Fødevaresymbiosen alene på de statiske besparelser.

- Hertil skal så lægges besparelserne på den lange bane samt alle de fordele, man ellers kan opnå ved at lægge driften sammen, pointerer Henrik Vedel.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109