23948sdkhjf

First Farms vil ekspandere i Østeuropa

De mange danskejede landbrug i Østeuropa skal fusioneres under First Farms, som forventer store synergieffekter ved at skabe en samlet dansk landbrugsgigant.
First Farms planlægger opkøb af danske landbrugsbedrifter i Østeuropa.

Målet er at flerdoble den nuværende markedsværdi på 222 mio. kr., så den runder 1 mia. kr. og dermed bliver omsættelig for eksempelvis pensionskasser.

- I første omgang koncentrerer vi os om mulighederne i Slovakiet og Rumænien, hvor vi selv driver landbrug. I disse to lande er der 35-40 danskejede landbrugsselskaber, fortæller Henrik Hougaard, bestyrelsesformand i First Farms, som er børsnoteret i København, til Jyllands-Posten.

Synergieffekter
First Farms driver ca. 12.000 hektar i Rumænien og Slovakiet og har desuden omkring 3.000 malkekøer. Ved at opkøbe de øvrige danske aktører i landene, forventer First Farms at opnå en række fordele.

- Der ligger et stort potentiale i at gøre selskabet to eller tre gange større. Omkostningerne til administration er betydelige i Østeuropa, og vi vil kunne spare store summer ved at fusionere. Samtidig har hvert af de danskejede selskaber to eller tre dyre danskere udstationeret til at lede driften. Dette antal kan nedbringes, hvis vi slår os sammen. Ved at blive større kan vi desuden spare på indkøb og opnå bedre priser, når vi sælger vores korn, mælk eller svinekød, vurderer Henrik Hougaard, der også er investor i landbrugsbedrifter i Kina og Paraguay.

Positiv modtagelse
Forslaget bliver umiddelbart mødt med et positivt sind af Erik Jantzen, der er formand for foreningen Danish Farmers Abroad (DFA).

- Der er gode muligheder for at rationalisere og optimere i forhold til både ledelse, finansiering, indkøb, salg og administration. Ejerne af de danske selskaber, der blev etableret for 5-10 år siden, bliver jo ikke yngre, og mange kan have en interesse i en konstruktion, der gør aktierne mere omsættelige, siger Erik Jantzen, der selv er medejer af landbrugsbedrifter i Rumænien og Slovakiet.

Medlemmerne af DFA driver omkring 350.000 haktar og producerer omkring 2,5 mio. slagtesvin uden for Danmark, hvoraf størstedelen er koncentreret omkring netop Østeuropa.

Henrik Hougaard forventer, at First Farms vil være klar til at komme med bud på opkøb inden for et halvt til et helt år.

Ny direktør
First Farms kunne i øvrigt i sidste uge meddele, at Anders H. Nørgaard tiltræder den som ny administrerende direktør 1. juni 2012.

Samtidig overgår FirstFarms A/S’ nuværende Adm. direktør Per Villumsen efter eget ønske til en stilling som COO i FirstFarms A/S med ansvaret for de overordnede driftsmæssige aktiviteter for farmene i Slovakiet og agerbruget i Østrumænien.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081